Uçakta Cep Telefonu Kullanımına İzin Çıktı! - Haberler - indir.com

Uçakta Cep Telefonu Kullanımına İzin Çıktı!

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2015-07-27 13:00:13
Editör : Hümeyra Aydınlı
Kategori : Teknoloji

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 4 işletmeciyi yetkilendirerek iniş ve kalkış haricinde uçakta cep telefonlarının kullanımına izin verdi. Böylelikle gerekli izinler alındığı takdirde yolcular, mobil cihazlarını uçuş esnasında kullanabilecekler.

BTK'nın 2014 Faaliyet Raporu'nda yer alan açıklamalara göre, hava taşıtlarında GSM 1800 mobil telefon hizmeti, Türk hava sahasında 6 bin metrenin üzerinde, belirlenecek bir frekans bandında sunulmasını kapsıyor. 

Alınan karar doğrultusunda işletmelerin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden (SHGM) gereken izinleri alması gerekiyor. SGHM taraından izin kabul gören hava taşıtlarına mobil telefon hizmet modifikasyonu yapılacak. Böylece uçaklarda mobil cihazların kullanımı mümkün hale gelecek. Ancak bu izni almamış olan hava taşıtlarında mobil telefon hizmet modifikasyonu aktif edilmeyecek. 

Ayrıca yayınlanan raporda yer alan bir maddeye göre Türkiye'ye kayıtlı olmayıp Türk hava yolunu kullanan uçaklar gerekli yükümlülükleri yerine getirmesi halinde izin yetkisine tabi tutulmayacak. Söz konusu sitemi işletenler, sadece o uçağın kayıtlı olduğu ülkeden GSM 1800 mobil telefon sisteminin kurulumu için izin almakla yükümlü olacak.

BTK'nın geliştirdiği bu sisteme Türkiye'den Turkcell, Vodafone ve Avea gibi GSM operatörleri katıldı.





PAYLAŞ