Üç operatörün ortaklığında 5G teknolojisi İstanbul Havalimanı’nda uygulanacak - Haberler - indir.com

Üç operatörün ortaklığında 5G teknolojisi İstanbul Havalimanı’nda uygulanacak

Tahmini Okuma Süresi : 7 ' 52 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-11-24 17:03:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Mobil uygulama fuarı Mobilefest bünyesinde düzenlenen MMA Innovate Summit fuarın ikinci gününde, Startup Yarışması ödül töreninin yanı sıra “5G ve İleri Teknolojilerle Geleceğe Bakış” paneliyle yoğun ilgi gördü. 5G teknolojisiyle birlikte mobil uygulamaların telekom sektörü ile birlikte aynı zamanda farklı alanlara getireceği fırsatların konuşulduğu oturumda, Türkiye'de faaliyet gösteren üç büyük telekom operatörlerinin CEO'ları hazır bulundu. Panelde söz alan  Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan, katılımcılara müjdeyi verdi. 5G teknolojisi üç büyük operatörün ortaklığıyla İstanbul Havalimanı'nda uygulamaya koyulacak.

22.11.2019, İstanbul
Mobil uygulama dünyasının tüm bileşenlerini bir arada toplayan Mobilefest, girişimciler ve yatırımcılar için son derece önemli olan oturumlarl çok özel bir program sunan MMA Innovate Summit ile sektörün önde gelen konularını Türkiye gündemine dahil etmeye devam ediyor. 

5G Teknolojisi kullanıcılarını üzebilir5G Teknolojisi kullanıcılarını üzebilir

Yeni nesil fuarcılık anlayışını teknoloji ruhu ile birleştiren expoHIS tarafından, Avrasya Kültür ve Sanat Merkezinde,    21-24 Kasım 2019 tarihlerin arasında organize edilen etkinliğin ikinci günü, mobil alanında yapılan en iyi girişimlerin seçildiği Start-Up Yarışması'nın kazananlarına ödüllerinin takdim edilmesi ile başladı.

En iyi startup’lar TechCrunch’a gidiyor!

Yarışma bünyesinde “En İyi B2B Startup” seçilen Moneymo, “En İyi B2C Startup” seçilen Vivoo ve En İyi Oyun Startup”ı seçilen Tiplay girişimlerinin yöneticileri, plaketlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan’ın elinden aldı. Kendi alanlarında en iyi üç startup seçilen ve ödüle layık görülen bu üç girişim, konaklama ve ulaşım masrafları Mobilefest tarafınca karşılanmak üzere Berlin'de organize edilen ve dünyanın en önemli startup etkinliklerinden birisi olarak bilinin TechCrunc'a katılım sağlama fırsatını da yakalamış oldu.

Türkiye mobil uygulamalarda dünya markası olmalı
MMA Innovate Summit’in ikinci gün düzenlenen oturumlarına ise, “5G ve İleri Teknolojilerle Geleceğe Bakış” paneli damga vurdu. Panelde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan’ın yanı sıra Turkcell CEO’su Murat Erkan,Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ve Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan hazır bulundu.

Panelde mobil uygulamaların bankacılıktan tutun da sağlık sektörün kadar hayatımızın her alanına girdiğini ve en önemli unsurlardan birisi olduğunu belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan, söz konusu teknolojilerin maliyetten tasarruf sağlamasıyla birlikte ödeme kolaylığı da getirerek müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkardığını vurguladı.  “Mobil teknolojilerin sürekli geliştirilmeleri, güncellenmeleri ve sürdürülebilir olmaları önemli” diyerek sözlerine devam eden Sayan, “Mobil uygulama ekosistemi Türkiye’de artık oluştu. Bir dünya markası oluşturabilmek için bunu korumalı ve geliştirmeliyiz. Burada bulunan üç operatörümüz de bunu geliştirmek için destek veriyor. Bakanlık olarak biz de bu çabalarına destek veriyoruz. Teknolojiyi ne kadar doğru kullanırsak o kadar karlı çıkarız." diyerek yaptığı açıklamalarla sözlerini sonlandırmış oldu. 

İstanbul Havalimanı’nda 5G deneyimi
Otomotiv, sağlık ve eğitim gibi dikey sektörlerin 5G teknoloji ile değişime uğrayacağını belirten Sayan, Türkiye'nin üç büyük operatörü Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ile ortak bir çalışma yapacaklarının müjdesini verdi. Sayan "4.5G’yi, bu üç operatörümüzün ortaklığında yeni havalimanında kullanıyoruz. Yeni çalışmamızın da buradan müjdesini vermek istiyorum: 5G deneyimini de İstanbul Havalimanı’nda hayata geçireceğiz. Üç operatör ile ortak hizmet vereceğiz” dedi. 

Panel sırasında Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone Türkiye CEO’ları da, 5G konusunda gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, yaptığı açıklamalarda 5G teknolojisinin endüstriyel alanda çalışmalar yapan kullanıcılar tarafından talep edildiğini belirtti. 5G teknolojisinin tüketicilere yapay zekadan robotiğe, nanoteknolojiden akıllı nesnelere, teknoloji bileşenlerinin hayatın günlük koşuşturmacası içinde yer alacağı yepyeni bir yaşam biçimi sunacağını aktaran Önal, sözlerine şöyle devam etti: “Sağladığı yeni nesil erişim kabiliyetleri ile bugün artık sıklıkla bahsettiğimiz ultra yüksek çözünürlükte içerik kullanımı, uzaktan tıbbi operasyonlar, sürücüsüz araçlar, arttırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları, yapay zekâ destekli robotlar, gelişmiş akıllı şehir sistemleri, uzaktan eğitim, bulut tabanlı oyunlar gibi yeni nesil teknolojiler çok hızlı bir şekilde günlük hayatımızın bir parçası haline gelecek”Önal, 5G ve beraberinde gelecek Endüstri 4.0 ile birlikte, şirketlerin iş modellerinin de tamamen değişime uğrayacağını vurguladı.

5G teknolojilerinin kullanıma sunulmasıyla birlikte telekom sektörünün de önemli bir değişim ve gelişim yaşayacağını belirten Turkcell CEO'su Murat Erkan, “5G telekom sektörünü baştan aşağıya değiştirecek. Hatta klasik anlamda bir sektör olmaktan çıkarıp, tüm alanlarda yatay dönüşüm sağlayıcı bir sektör haline getirecek. Yani bir anlamda 5G transformasyon teknolojisi olarak var olacak. Bununla birlikte 5G’nin önümüzdeki 10 yılda dünya ekonomisine 4,3 trilyon dolarlık değer katmasını bekliyoruz. Sağlık sektöründen örnek vermek gerekirse, bu büyüklük 100 milyar doları geçecek. Beş yıl içinde, 5G’ye ulaşabilen nüfusun yüzde 50’sinden fazlası üzerinde giyilebilir bir cihazla yaşayacak. Sağlıkla ilgili ihtiyaç duyduğu her şeyi bu teknoloji ile gerçekleştirecek. Biz de geçen günlerde 5G ambulans testi gerçekleştirdik. Bu testte bir hastaya 5G ile ambulanstan uzaktan teşhis konmasını sağladık, hastaneye ulaştığında tedavi için hazır noktadaydı. 5G hayata geçtiğinde bu ve bunun gibi pek çok örnek test olmaktan çıkarak gerçek olacak. Aynı şekilde, önümüzdeki beş yıl içinde üretilen yeni araçların yüzde 35’i sürücüsüz olacak. Bunlar için gerekli altyapı kurulmalı ve hazırlıklar yapılmalı. Çünkü 2025’e kadar dünyada 5G’li 1,5 milyar mobil cihaz olacak. Ayrıca 5G ile birlikte çok fazla nesne internete bağlanacak. Hangi sektördeyseniz o sektördeki nesneler üzerinden yeni nesil çözümler geliştirmek gerekiyor” dedi.

Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan da 5G teknolojisinin evrimleşme sürecine işaret ettiğini belirterek, bu teknolojinin kullanıcı işletmeler açısından büyük önem arz edeceğine dikkat çekti. Deegan, “Sürekli gelişen dijital teknolojiler sayesinde iş süreçleri de gelişiyor. Bu da beraberinde büyümeyi getiriyor. Söz konusu gelişme süreci, 5G ile ivme kazanacak. 5G ile birlikte daha gelişmiş yöntemler hayatımıza girecek. 5G herkes için yeni fırsatlar sunacak. Hemen her sektörde önemli gelişmeler yaşanacak” dedi. 5G teknolojisi için gereken bütün düzenleme ve prosedürlerin en kısa zamanda yerine getirilmesini arzu ettiklerini belirten Deegan, sözlerine şöyle devam etti: 

“Dijital teknoloji kullanımı her geçen gün artıyor. Sektör olarak, dijital alandaki yatırımlarımızı artırmamız gerekiyor. Yatırımların önünün açılması, yatırım ikliminin desteklenmesi ve bu alanda yeni teşviklerin devreye alınması önem taşıyor. Vodafone olarak, yatırımları hızlandıracak ve bu sayede daha yaygın ve daha iyi bir hizmet sağlayacak her çözüme sıcak bakıyoruz.”

Mobilefest hakkında

Dünyanın ve Türkiye'nin ilk mobil uygulama fuarı olma özelliğini taşıyan Mobilefest, özgün iş modeli ve "yeni nesil fuarcılık" felsefesini teknoloji ile bütünleştiren ExpoHİS tarafından düzenleniyor. Zirve, fuar ve festival konseptlerini birlikte sunan organizasyon, günümüz dünyasında her geçen gün daha da büyüyen mobil uygulama pazarının sağladığı fırsatları gündeme taşırken etkinlikler aracılığıyla hem tüketiciler hem de sektör uzmanlarını bir araya getiriyor. 2020 yılı içerisinde Türkiye pazarının yanı sıra Dünya pazarına da açılmayı hedefleyen Mobilefest'in organizatörleri arasında ise ExpoHİS'in yanı sıra mobil pazarlamanın gelişmesi ve yayılması amacıyla dünya genelinde 50'den fazla ülkede 800'den fazla üyesiyle çalışmalar yapan edüstri girişimi MMA Mobile Marketing Association) bulunuyor. Mobilefest bünyesindeki MMA Innovate Summit’in içerikleri, MMA’in global ağı ve mobil uygulama teknolojileri tarafındaki deneyimiyle hazırlanıyor. 



PAYLAŞ