Uber, vergi kaçakçılığı mı yapıyor? - Haberler - indir.com

Uber, vergi kaçakçılığı mı yapıyor?

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 50 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-14 14:31:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Genellikle çok uluslu yapılarda çalışan dev teknoloji şirketleri, birden fazla ülke içerisinde aktif olarak rol alıyor. Bu durum vergilendirme konusunda çeşitli sorunlara yol açarken, her ülke içerisinde ayrı politikalar da uygulanıyor. Çeşitli ülkelerin farklı vergilendirme yapılarından kaçınmak isteyen şirketler, genellikle faaliyetlerini bir vergi cennetine taşıyarak vergilerden kaçmak istiyorlar. Bu şirketler arasında yer alan Uber, Hollanda'da bir skandala imza atıyor. 

Yapılan iddialara göre Uber, Hollanda'da 50 farklı paravan şirket kurarak gelirini olandan 6 milyar dolar daha az gösterdi. 

Zoom güvenliği artırmak için Uber, Netflix, EA uzmanlarıyla çalışacakZoom güvenliği artırmak için Uber, Netflix, EA uzmanlarıyla çalışacak

Uber yalan beyanda bulunmuş

2019 yılında ABD ve Çin hariç tutulduğunda global hareketlerinde 4.5 milyar dolar zarar ettiğini dile getiren şirketin yalan açıklamalarda bulunduğu ortaya çıktı. Avustralyalı araştırma şirketi CICTAR tarafından hazırlanan raporlara göre UBER, esasında bu süreç içerisinde 5.8 milyar dolarlık bir kar elde durumu söz konusu olmuştur. Daha önce merkezini Bermuda'da tutan şirket, Hollanda'ya taşıyarak kendine küçük bir vergi cenneti inşa etmiştir. Hollanda'da kendi inşa etmiş olduğu şirketlere borçlanan Uber, bu şirketler sayesinde milyarlarca doları gider olarak göstererek vergiden kaçıyor. Konuyla ilgili olarak ortaya atılan iddialara göre şirket gelecekteki 20 sene boyunca yıllık ortalama 1 milyar dolarlık vergi indirimini çoktan elde etmiştir.

Elinin altında 50 paravan şirket daha olan şirket, mümkün olan her ülkede ya hiç ya da çok az vergi ödemesi yapıyor. Söz konusu bu vergi kaçakçılığı durumunun Hindistan'da daha da büyük boyutlarda olduğunu dile getiren CICTAR, paravan şirketlerden bazılarının bu ülke içerisinde herhangi bir gelir beyanında bulunmadığını açıkladı. Bu sayede Uber, Hindistan'da ödemesi gereken verginin yalnızca yüzde 5'ini ödedi. CICTAR analistleri, yaşanan bu durumu vergi kaçakçılığının üst seviyesi olarak yorumlandı. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. Yakın zamanda daha detaylı bilgiler elde edilebilir. 

 


Lyft Uber'in en büyük rakibi olduLyft Uber'in en büyük rakibi oldu
Uber Türkiye'ye geri mi dönüyor?Uber Türkiye'ye geri mi dönüyor?
Uber Türkiye'ye yeniden geldiUber Türkiye'ye yeniden geldi

PAYLAŞ