Twitter'ın Türkiye'deki Periscope davasında yeni gelişme - Haberler - indir.com

Twitter'ın Türkiye'deki Periscope davasında yeni gelişme

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 11 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-17 19:00:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Twitter'ın canlı yayın platformu Periscope, Türkiye'de uzunca bir süredir davalık olmuş durumda. Bu davanın nedeni ise aynı isme sahip olan bir şirketin Türkiye'de 2010 yılından itibaren hizmet veriyor olması. Hazırlanan yeni bir bilirkişi raporu ise Periscope'un Türkiye'deki geleceğini kritik bir hale getiriyor.

Dünyanın en çok tercih edilen sosyal medya platformlarının başında gelen Twitter'ın başı, Türkiye'de yer alan bir şirket ile dertte. Öyle ki Twitter'in sahip olduğu canlı yayın platformu "Periscope" ya da Türkiye'de bilinen ismi ile Scope, ülkemizde bir şirket ile marka benzerliği sebebi ile davalık olmuş durumda. Mahkeme sürecinde yaşanan son gelişme, ilerleyen süreç içerisinde Scope'un isminin değişime uğrayacağını ya da bu uygulamanın Türkiye'de kullanılamaz olacağının bir göstergesi.

Twitter troll hesapları bulmak için yeni bir algoritma geliştirdiTwitter troll hesapları bulmak için yeni bir algoritma geliştirdi

Gökhan Selamet isimli bir vatandaş, 2010 yılında  "Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri" isimli 200 bin TL sermayesi olan bir şirket kuruyor. Bu şirketin isminde yer alan "Periscope" ibaresi de çeşitli alanlarda tescilleniyor. 2015 yılına gelindiği zaman ise Twitter, canlı yayın platformu Periscope'u kullanıcıların hizmetine sunuyor. İşte bu durumun farkına varan Selamet, hakkını aramak için hareket geçiyor.

Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri isimli şirketin kurucusu, ilk olarak notere gidiyor ve Twitter'a ihtarname çekiyor. Fakat bu girişimin sonuçsuz kalması üzerine mahkemeye başvuran Selamet; Twitter, Google ve Apple'a karşı "marka tecavüz davası" açıyor. Twitter, açılan bu davada haksız bulunan taraf oluyor ve ihtiyati tedbir kararıyla karşı karşıya kalıyor. İşte bunun üzerine de Periscope, ülkemizde Scope ismi ile kullanılmaya başlıyor.

Twitter, kararın iptali için açtığı davada da beklediği sonuçla karşılaşmadı

Twitter, söz konusu kararın iptal edilmesi için yeni bir dava açıyor. Ankara 4. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’nde açılan davaya göre konuyla ilgili hazırlanan bir bilirkişi raporu, her iki markanın ayırt edilemeyecek şekilde benzer olduğunu belirtiyor. Yani Twitter'in kararı iptal davasından da istenen sonuç çıkmıyor. Bu dava, geçtiğimiz aylarda iptal kararının reddedilmesi ile kesinleşmiş durumda.

Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri ile Twitter arasındaki olaylar bu kadarla sınırlı değil. Gökhan Selamet, Scope isminin de kullanımının yanlış olduğu görüşünde, İşte bunun için de harekete geçen Selamet, Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'nde Twitter'a Scope nedeniyle dava açıyor. Şimdi ise bu davanın bilirkişi raporu da ortaya çıkmış durumda. 

İşte yeni bilirkişi raporunda yer alan o ifadeler

Periscope ve Scope markaları, doğrudan benzer markalar olarak kabul edilemez. Ancak, davalı Twitter, Scope markasını seçmeden önce Periscope markası ile faaliyete başladı. Bu faaliyet, Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri şirketinin markalarına tecavüz teşkil edebilir. Periscope platformundan haberdar olan ilgili tüketici kitlesi, Periscope ve Scope markaları arasında bağlantı kurabilir. Twitter’ın, Scope markasını seçmesindeki niyeti, Periscope markası ile dünyada yarattığı imaja yakınlaşan bir marka ile faaliyet göstermek olduğu değerlendiriliyor.

Mahkeme dosyaları arasına giren bu bilirkişi raporu, Twitter'ın pek isteyeceği türden değil.  Bu davanın, 22 Ekim'deki duruşmada karara bağlanarak kapanacağı düşünülüyor. Mahkemenin vereceği karar, Scope'un geleceği için kritik bir önem arz ediyor gibi görünüyor.


İlgili uygulamalar

PAYLAŞ