Twitter'ın SMS'den ilham alınan kuruluş hikayesi - Haberler - indir.com

Twitter'ın SMS'den ilham alınan kuruluş hikayesi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 38 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-12 08:31:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

İnternet aleminin en popüler sosyal medya platformlarından birisi olan Twitter, her platformda olduğu gibi kendisine ait hikayesi ile dikkat çekiyor. Özellikle sahip olduğu özellikler ile dikkatleri çeken Twitter’ın tarihi ve geçmişine dair ilginç detayları bu içeriğimizde sizlerle paylaşacağız. Twitter’ın doğuş hikayesine bakacak olursak, 2006 yılına kadar gidiyor. Uygulamanın kurucu ortağı olan Jack Dorsey, Twitter fikrini ilk ortaya attığı zaman durum güncellemeleri sayesinde arkadaş gruplarının birbirlerinin neler yaptıklarından haberdar olabileceği SMS tabanlı bir iletişim platformuydu. Podcasting Şirketi Odeo’da gerçekleştirilen bir beyin fırtınası esnasında Dorsey, bu fikri Evan Williams’a açıyor ve Evan Williams ile şirketin diğer kurucu ortağı Biz Stone, bu fikri geliştirip geliştirilmesine izin veriyor.

Twitter’ın ilk adı Twitter değildi

Hikayenin en başına dönecek olursak, Twitter’ın ilk adı twttr olarak alınıyor. Bunun sebebi olarak ise dönemin popüler trendlerinden olma ve avantaj sağlama olarak gözüküyor. Öyle ki şirketlere alan adı alınırken, sesli harfleri kaldırmak daha avantajlı gözüküyordu. Twitter’nda eski adı yazılım geliştiricisi Noah Glass tarafından bu kurallara bakılarak oluşturuluyor.

Twitter Fleets özelliğini neden kaldırdığını açıkladı!Twitter Fleets özelliğini neden kaldırdığını açıkladı!

Twitter’ın kuruluş süreci

Twitter’ın ilk konsepti, Odeo tarafından test edilirken şirketin kendisi oldukça zorlu bir süreçteydi. Apple’ın kendi podcasting platformunu kurması ve Odeo’nun ise iş modelinin yok edilmesi anlamına geliyordu. Durum böyleyken, Odeo’nun karşı hamlesi şirketi yatırımcılardan geri almak oldu. Jack Dorsey, Evan Wiilliams ve Biz Stone gibi diğer üyeler geri satın alma sürecini kolaylaştıran isimler oldu. Odeo’nun geri satın alınması ise Twitter’ın mevcut haklarının Odeo’ya geçmesi anlamına geliyordu.

Twitter’a özel formalite şirket

Geri satın alma süreci tamamlanması sonrasında yapılan bir başka hamle ise formaliteden de olsa şirketin kurulması anlamına geldi. Obvious Corporation adlı bu şirketin esas amacı Twitter’ı bünyesinde barındırmaktı.

Twitter’ın ilk tweeti

Twitter tarihinde atılan ilk tweet, Jack Dorsey tarafından 21 Mart 2006 saat 09.50’de atıldı. Tweette ise “twttr’ımı kuruyorum” yazıyordu.

Büyüme hızı dikkat çekti

2007 yılında yapılan bir konferansta Twitter’ın inanılmaz büyüme hızı dikkat çekiyor. Etkinlik boyunca günde 60.000’den fazla tweet atıldığı fark edildi.

Twitter karakter sınırı

2017 yılında karakter sınırı mantıklı gelmedi ve Twitter paylaşımlarında 140 olan karakter sınırı 280’e çıkarıldı.

 


Twitter mavi renginin kullanımını azaltıyorTwitter mavi renginin kullanımını azaltıyor
Twitter, Yanıltıcı Tweetleri İçin Bildirim Özelliğini Test Ediyor Twitter, Yanıltıcı Tweetleri İçin Bildirim Özelliğini Test Ediyor 

PAYLAŞ