Twitter troll hesapları bulmak için yeni bir algoritma geliştirdi - Haberler - indir.com

Twitter troll hesapları bulmak için yeni bir algoritma geliştirdi

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 56 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-13 20:00:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Araştırmacılara göre Twitter trolleri, bir algoritma yardımı ile sadece 50 gönderide hemen fark edilebilirken, yakalanıyor. Bunu sağlayan ise tekrar eden sözcüklerden oluşan “ayırt edici” kelime tekrarları oluyor. Sosyal medya platformlarının en büyük sıkıntılarından birisi de internet trolleri oluyor. Bu kişiler durduk yere başkalarına saldırabiliyor, gereksiz tartışmalara girebiliyor ve kasıtlı olarak yalan içeriklerin yayılmasını istiyorlar. Bilim insanlarına göre ise Twiter trollerini yalnızca 50 Tweet inceleyerek bulmak ve ayıklamak mümkün oluyor. Bu çalışma prensibinin temelinde trollerin kullanmış olduğu “ayırt edici” tekrar eden sözcük kullanımı bulunuyor.

Twitter trolleri 50 tweet ile tespit edilebiliyor

Microsoft ve Apple'ın ardından Twitter'da Tiktok'un peşine düştüMicrosoft ve Apple'ın ardından Twitter'da Tiktok'un peşine düştü

Algoritma ilk etapta dil kalıplarını ve kullanım şekillerini tanımlıyor. Daha sonra troll mesajlarındaki öne çıkan kalıpları, diğer mesajlardaki dil yapısından ayırıyor. Bu sayede troll mesajlar ile gündelik mesajlar arasındaki fark daha net olarak öğrenilmiş oluyor. Araştırmaya göre troller, zaman içinde aynı sözcükleri veya sözcük kalıplarını tekrar tekrar kullanmaya başlıyor. Bunun sebebi olarak ise birden fazla hesabı aynı anda etkilemeye çalışmaları olarak gösteriliyor. Daha önce yapılan çalışmalarda trollerin gönderi zamanları, kullanmış oldukları etiketler, coğrafi konumları gibi veriler göz önüne alınarak gerçekleştirilmişti. Diğer yandan dil kullanımı ile tweetler arasındaki ilişkiyi göz önüne alan çalışmaların sayısı da bir hayli az olmuştu.

Araştırmacılara göre, genel olarak trollerin yakalanmasındaki etkili olan farklı değişkenler bulunuyor. Bunlardan ilki tekrar eden sözcük kullanımı, diğeri ise birden fazla hesabın benzer sözcükleri sürekli kullanması. Durum böyle olunca tekrar edilen sözcük oranları, genelde kullanımı göz önüne alınarak geliştirilen matematiksel model ile hesapların troll olup olmadığı 50 paylaşım ile ortaya çıkmış oluyor. Troll hesaplar sadece ülkemizde değil tüm dünyada çeşitli problemlere sebep olmaya devam ediyorlar.


Twitter Twitter "Kimler yanıtlayabilir" özelliğini kullanıma sunuyor
Twitter'ın yeni özelliği tweet çeviri imkanı sunacakTwitter'ın yeni özelliği tweet çeviri imkanı sunacak

PAYLAŞ