Twitter, Periscope, Pinterest'te Türkiye'de reklam yasağı - Haberler - indir.com

Twitter, Periscope, Pinterest'te Türkiye'de reklam yasağı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-26 22:01:02
Editör : Ayça Aleyna Dinler
Kategori : Teknoloji

Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu,  yeni bir sosyal medya Yasası uyarınca Twitter, Periskop ve Pinterest'e reklam yasakları getirdi.

Eleştirmenlerin muhalefeti susturduğunu söylediği yasa, sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de yerel temsilciler atamasını gerektiriyor. Geçtiğimiz haftalarda Facebook ülkemize bir temsilci atayacağını söyleyerek diğer şirketlere katıldı.

Twitter is divided over a simple question: How do you draw an X?Twitter is divided over a simple question: How do you draw an X?

Yasa, sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de yerel temsilciler atamasını gerektiriyor.

Alphabet Google'a ait olan YouTube, bir ay önce bir temsilci atamaya karar verdiğini söyledi.

Twitter ise henüz bir temilci atamadı. Twitter'ın Canlı Yayın uygulaması Periscope ve görüntü paylaşım uygulaması Pinterest yetkilileri de bu karara uyuyor.

Yasa, yetkililerin geçmişte olduğu gibi erişimi engellemek yerine içeriği platformlardan kaldırmasına izin veriyor. Bu hareket, Ankara'nın ana akım medya üzerindeki etkisini sıkılaştırmasından sonra insanların çevrimiçi platformlara giderek daha fazla yönelmesi nedeniyle endişe yarattı.

Geçtiğimiz aylarda Facebook, YouTube ve Twitter, Türkiye'de yasalara uymadığı için para cezalarına çarptırıldı. Yasaya uymayan şirketler sonuçta bant genişliklerini yüzde 90 oranında azaltacak ve esasen erişimi engelleyecekti. Facebook son dakikaya kadar beklese de ülkemize temsilci gönderdi. Ancak Twitter'ın hala bir temsilci atamaması reklam yasağını da beraberinde getirdi. 

Yasak yukarı kaydır özelliğini kapsayacak mı?

Konu hakkında açıklama yapan İletişim ve Medya Danışmanı Barış Karaoğlan "Sosyal Medya Dünyasında isimleri Influencer olarak bilinen içerik üreticiler, fenomen ya da ünlüler, bu yasak kapsamında tutulmuyor gibi görünse de içinde reklam unsuru barındıran tüm içerikler bu yasak kapsamına dahil edilecektir. Bu durumda böyle bir riski ne reklamveren alabilir, ne de o reklamı sayfasında yayınlayacak hesap sahibi. Reklam şirketleri de bu konularda tebdirlerini alacaklardır elbette. O yüzden içinde reklam-tanıtım olabilecek her durum bu yasak kapsamına alınacaktır." dedi.



PAYLAŞ