Twitter Nijerya'yı engellediğini duyurdu - Haberler - indir.com

Twitter Nijerya'yı engellediğini duyurdu

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-07 11:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Nijerya popüler sosyal medya uygulaması Twitter’ı süresiz olarak engelledi. Tüm teknoloji dünyasını şaşırtan bu bilgi dün ülkenin kültür bakanı tarafından Twitter’dan duyuruldu. Yapılan açıklamaya göre  “Platformun Nijerya’nın kurumsal varlığını baltalayabilecek faaliyetler için sürekli kullanımı nedeniyle süresiz olarak askıya alındı.”

Söz konusu hareket, platformun “istismar edici davranış” politikasını ihlal etmesi nedeniyle Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari’nin atmış olduğu tehditkar bir tweeti kaldırmasından günler sonra meydana geldi. 

Twitter hesap doğrulama başvuruları tekrardan aktif!Twitter hesap doğrulama başvuruları tekrardan aktif!

Geçtiğimiz Cumartesi, Nijerya başsavcılığı ve adalet bakanlığı, Twitter engelini aşmayı deneyen bunun için üçüncü parti uygulamalar kullandığı tespit edilen herkesin tutuklayacağını ve bu kişiler hakkında kovuşturma başlatacağını açıkladı. Hükümet kurumlarını “suçluların hızlı bir şekilde kovuşturulmasını sağlamak için başka bir gecikme olmadan” savcılarla işbirliği yapması için yönlendirdi. Konuyla ilgili olarak yapılan bazı haberlerde Nijerya’daki insanların yasak engeline takılmamak ve sosyal medya uygulamasını kullanmaya devam etmek için VPN kullandığını işaret ediyor.

Twitter Blue yurtdışında kullanıma sunuldu

Şirketin cumhurbaşkanına ait sildiği tweette ayrılıkçıları cezalandıracağı mesajı veriliyordu. Buhari “Bugün yaramazlık yapanların çoğu, Biafra savaşı sırasında meydana gelen yıkım ve can kayıplarının farkında olamayacak kadar genç” diye yazmıştı. “30 ay boyunca tarlalarda savaşan bizler, onlara anladıkları dilden davranacağız.” Buhari Biafara savaşında bir milyondan fazla insanın ölümüne neden olmuştu.

Twitter’ın Kamu Politikaları ekibi ekibinin yaptığı açıklamada şirketin konuyla ilgili “derinden endişe duyduğunu” ve Nijerya’daki erişimi yeniden sağlamayabilmek için çalışacakları belirtildi. Reuters’in de Cumartesi günü yayımladığı bir habere göre sosyal medya uygulamasının web sitesine ülkedeki bazı mobil operatörlerinde erişilemediğini, ancak Lagos ve Abuja’daki diğer operatörlerde sitenin ara ara çalıştığını bildirilmişti

Uluslararası Af Örgütü Nijerya yetkililerini geri adım atmaya davet ediyor

Uluslararası Af Örgütü’nün Nijerya’daki direktörü Osai Ojigho, “Nijerya’da Twitter’ı askıya almak, insanların haklarının sadece devletin ne istediğinin dışında önemli olmadığını belirtmenin bir başka yolu.” Dedi ve açıklamasını şu sözlerle noktaladı; “Bu tehlikeli bir emsal ve ne olduğu açıkça söylenmeli.”

Uluslararası Af Örgütü de yetkililerin askıya alma kararını hemen geri çekmesi gerektiğini belirterek “medyayı susturmaya, sivil alanı bastırmaya ve Nijeryalıların insan haklarını baltalamaya yönelik diğer planları geri almaya” çağrısı yaptı.

Twitter Afrika’daki ilk ofisini Nisan ayında Gana’da açmıştı. Şirkette yaptığı açıklamada, yeni ofisle ilgili Gana’nın ifade özgürlüğü, çevrimiçi özgürlük ve Açık İnternet’e verdiği destekten söz etmişti. Nijerya bilgi bakanı o dönemde Twitter’ın Afrika’daki ofisini Nijerya’da açmamasının nedeni olarak ülkenin medya tarafından yanlış tanıtılmasından kaynaklandığını söylemişti

Uluslararası Af Örgütü’nün 2020 tarihli bir raporunda yer alan bazı bilgiler şu şekilde "Nijeryalı yetkililer insan hakları savunucularını, aktivistleri, medya çalışanlarını ve algılanan eleştirmenleri taciz etmek, korkutmak, tutuklamak ve gözaltına almak için baskıcı yasalar kullandı. Devlet dışı aktörler de gazetecileri yıldırma, taciz ve dayağa maruz bıraktı.”

 


Twitter yeni hamlesi Tomorrow'u duyurduTwitter yeni hamlesi Tomorrow'u duyurdu
Twitter gündemi en sahte olan ülke Türkiye olduTwitter gündemi en sahte olan ülke Türkiye oldu

PAYLAŞ