Twitter kullanıcı verilerini izinsiz paylaşıyor - Haberler - indir.com

Twitter kullanıcı verilerini izinsiz paylaşıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-08-08 15:03:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Twitter yeniden kullanıcılarının verilerini izinsiz paylaşmakla gündemde. Güvenilirliği ile övünen Twitter’ın bu ihmalleri sosyal medya platformu rakipleriyle aynı kefeye alıyor. Hatırlarsanız eski gücünü yeniden elde etmeye çalışan Twitter geçtiğimiz aylarda ciddi bir güvenlik açığı ile gündeme gelmiş ve bu durumlara karşı önlem alacağının sözünü vermişti.  

Olay Twitter’ın ani bir hata sonrasında kullanıcı verilerini reklam veren firmalarla paylaşmasıyla gerçekleşmişti. Çoklu hesap kullanımına mobil cihazlarında izin veren konum verileri açık kullanıcıların başına gelen bu durum büyük bir yankı uyandırmıştı. Gizlilik ilkelerini yanlışlıkla ihlal ettiğini duyuran Twitter yaşanan bu güvenlik açığından dolayı tüm kullanıcılarından özür dileyerek sorunla ilgili olarak düzeltme çalışmalarının başladığını duyurmuştu. Ancak bu durum kısa bir zamanda reklam veren firmaların 300 bin kullanıcının verisine erişmesine engel olmamıştı. Yaşanan olayın ardından sorunu çözmek için hızlı bir güncelleme yayınlayan sosyal medya platformu tüm kullanıcılarına bir daha böyle bir durum yaşanmayacağının sözünü de vermişti. 

Twitter Ayrıntılı Konum Paylaşmanın Önüne GeçecekTwitter Ayrıntılı Konum Paylaşmanın Önüne Geçecek

Twitter erişim izni olmayan verileri paylaştı! 

Ancak bugün ortaya çıkan bir bilgi Twitter’ın kullanıcılara verdiği sözü tutmadığını gözler önüne serdi. Elde edilen bilgilere göre sevilen sosyal medya platformu gizlilik ayarlarında kullanıcıların erişim izni vermediği bilgileri dahi reklam veren şirketlerle paylaşıyor.  Güvenlik ve gizlilik ilkelerinde hassas davrandığını açıklayan Twitter’ın son dönemlerde eski popülerliğini yeniden kazanmaya çalıştığını göz önünde bulundurursak, ortaya çıkan bu gerçeğin Twitter için son derece sarsıcı olduğunun altını çizelim. 

Facebook, Twitter ve Instagram kullanıcı bilgilerini mi paylaştı

Twitter’ın gizlilik ayarlarında bir problem yaşandığı geçmişte de gündeme gelmiş ancak sonrasında geliştiricilerden sorunun çözüldüğüne dair güvence de gelmişti.  Ancak Twitter bugün yeniden gizlilik ayarlarında yaşanan farklı bir sorun nedeniyle kullanıcılarının bilgilerini reklam veren şirketlerle paylaştığını açıkladı. Yaşanan bu güvenlik açığından “Ayarlar” bölümünden reklamlarla ilgili gizlilik düzenlemelerini yapan kullanıcıların etkilendiğini açıklayan Twitter kullanıcılarının güvenini kaybetti. 

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Twitter kullanıcılarına, erişim izni olmasa bile kullanıcıların bir reklama tıkladığında giriş yaptıkları ülke konumu ve belirli veri ölçümlerini reklam verenlerle otomatik olarak paylaştıklarını belirterek; “Tercihleriniz konusunda bize güvendiniz ama biz başarısız olduk.” açıklamasında bulundu. 

Twitter güvenlik güncellemesini neden sağlayamıyor? 

Twitter Kullanıcıların Konumlarını "Yanlışlıkla" Paylaştı

Açıklamasının devamında bu sorunun kullanıcılardan kaynaklı olmadığının altını çizen Twitter, kullanıcıların tek yapabileceği şeyin ayarları düzenlemek olduğunu ancak buna rağmen kendilerinin verileri korumakta başarısız olduklarını dile getirerek tüm kullanıcılarından özür diledi. 

Twitter’de yaşanan bu sorunun Avrupa'nın Genel Veri Koruma Yönetmeliği'nin devreye girdiği esnada 2018’in Mayıs ayından sonra gerçekleştiği bilinmekte. Bu konu hakkında başka bir açıklamada bulunmayan Twitter’ın oluşan bu gizlilik sorunu için bir adım atıp atmayacağı henüz bilinmiyor. Bu konuda hatasını kabul etse de gerekli iyileştirmeleri kullanıcılarına sağlayamayan Twitter bu konuda gereken önlemleri almaması durumunda aktif kullanıcı sayısında ciddi anlamda bir  kullanıcı kaybı da yaşayacak gibi duruyor. 


İlgili uygulamalar
Twitter tasarımcıları, tasarımlardan utanıyorTwitter tasarımcıları, tasarımlardan utanıyor
Twitter eski tasarımına geri döndürecekTwitter eski tasarımına geri döndürecek

PAYLAŞ