Twitter açık tenlileri öne çıkartıyor - Haberler - indir.com

Twitter açık tenlileri öne çıkartıyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 10 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-29 12:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Twitter algoritması üzerinden gerçekleştirilen bir yarışma sonucunda elde edilen bilgilere göre, platformun genç ve açık tenli bireyleri tercih ettiği dile getirildi. 

Twitter, fotoğraf kırma sisteminde yer alan algoritmik önyargıları ortaya çıkarmak için bir yarışma başlatmıştı. Şirket söz konusu bu yarışmanın sonucunu açıkladı. Popüler platform Twitter, geçtiğimiz yıl içerisinde kullanıcılar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda platformun siyah yüzler yerine beyaz tenli yüzleri tercih ettiğini iddia etmişti. Bu iddianın ardından Mart ayı içerisinde otomatik olarak fotoğraf kırpma özelliği devre dışı yapılmıştı. Ardından ise sorunu daha yakından incelemek adına algoritmik hata ödülü başlatıldı.  

Twitter, 2014'ten bu yana en hızlı kazanç yükselişi yaşadıTwitter, 2014'ten bu yana en hızlı kazanç yükselişi yaşadı

Twitter açık tenlileri ön plana çıkarıyor

Yarışma sonucunda elde edilen bulgular iddiaları doğrular niteliktedir. Yarışmayı kazanan yarışmacı, algoritmanın ince, genç ve açık tenli veya sıcak tenli kişilerin yüzlerini tercih ettiğini dile getirdi. İkinci ve üçüncü sıradaki yarışmacılar ise sistemin beyaz ve gri saçlı kişilere karşı önyargılı olduğu, yaş ayrımcılığının ortaya çıkarıldığı ve görüntülerde ise Arapça yazılar yerine İngilizce'nin tercih edildiği de aktarıldı. DEF CON 29 konferansında sunulan sonuçların sunumu sırasında Twitter’ın META ekibinin yöneticisi Rumman Chowdhury, konferansa katılan kişilere algoritmik önyargının gerek hayatta karşılaşılan etkileri tespit ederek ortaya çıkardığı için övgü yağdırdı. 

Chowdhury, "Modellerimizdeki önyargılar hakkında düşündüğümüzde, bu sadece akademik ya da deneysel ifadesini kullanıyorum. Bu filtreyi oluşturuyoruz çünkü güzel olanın bu olduğunu düşünüyoruz ve bu da modellerimizi eğitmek ve çekici olmanın ne anlama geldiğine dair gerçekçi olmayan fikirleri yönlendirmekle sonuçlanıyor" dedi. Twitter'ın yarışmasının karşısında ortaya çıkan sonuçlar, algoritmik sistemlerde toplumsal olarak nasıl çalıştığı ortaya çıkarılıyor. Aynı zamanda teknoloji şirketlerinin bu sorunlarla nasıl mücadele etmesi gerektiğini de ortaya koyuyor. Şirketin yapmış olduğu bu yarışmada jüri olarak görev alan Patrick Hall ise, tüm sistemler karşısında bu tür önyargıların bulunduğunu ve şirketlerin bunları bulmak adına proaktif bir sistem geliştirerek çalışması gerektiğinin altını çizdi. 

 


Twitter'da Trend Olan Konular Nasıl Gizlenir?Twitter'da Trend Olan Konular Nasıl Gizlenir?
Twitter’dan Fotoğraf Kırpma Algoritmasını Yanıltana Ödül VerecekTwitter’dan Fotoğraf Kırpma Algoritmasını Yanıltana Ödül Verecek
Twitter'a Apple ve Google ile giriş yapmak aktif hale geldi!Twitter'a Apple ve Google ile giriş yapmak aktif hale geldi!

PAYLAŞ