Twitch nasıl kuruldu? - Haberler - indir.com

Twitch nasıl kuruldu?

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 24 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-26 15:02:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Dünyanın en büyük oyun yayın platformu olan Twitch nasıl kuruldu?

Bugün oyun endütisinde dünyanın en güçlü platformlarından olan Twitch’in temelleri Justin Kan, tarafından 2005 senesinde Yale Üniversitesi’nde Psikoloji ve Fizik okuduğu sıralarda Emmet Shear ile birlikte Justin.tv adlı bir girişimle atıldı. O dönemlerde Justin Kan’ın Kiko Software adlı bir şirketi vardı ve şirket takvim yazılımları geliştiriyordu. 

Twitch yayın etiketlerini değiştirmek zorunda kaldıTwitch yayın etiketlerini değiştirmek zorunda kaldı

Şirket yazılımı beklenen karı getirmeyince 258.100 dolara satıldı. Justin Kan ve arkadaşı Emmett Shear, Justin.tv üzerine daha fazla yoğunlaşmaya başladı ve Justin, bu sitenin amacının tıpkı Big Brother gibi günlük yaşantıları canlı olarak aktarılmasıydı.

Justin.tv hayata geçti

Justin.tv’nin realtiy Show tadında olması kullanıcıların pek ilgini çekmedi. Ayrıca o dönem kullanıcıların bu uygulama hakkında soru işaretleri de çoktu. Justin.tv, beklenen ilgiliyi görmese de kullanıcıların çevrimiçi yayın yapmasına olanak sağladı ve 2011 senesinde yayınlar ilk kez kategorilere ayrıldı. Bu kategorilerden birisi de oyuncular için açılan ve Justin.tv’nin yan ürünü olan Twitch.tv oldu.

Twitch oyun yayım piyasasının hakimi oldu

Twitch günden güne güçlenerek büyük bir ilgi gördü. Platform ilk kurulduğu günlerde tabi ki de evden yayın yapmak bu kadar kolay değildi. Mikrofon, kamera ve bazı yazılımlara ihtiyaç duyan yayıncılar genellikle teknik aksaklıklarla karşılaşıyordu bu nedenle Twitch’in işe ilk aldığı kişiler, yayıncılara yardım eden oyun yayıncısı uzmanları oldu.

Platform büyümeye devam etti ve Twitch, Wall Street’te yayınlanan bir habere göre Amerika sınırları içerisinde Apple, Netflix ve Google’dan sonra internet trafiğini en çok kullanan sitelerden biri oldu. 

İzleyicilerin yayıncılarla iletişim kurası sağlandı

Twitch’te bulunan aktif chat özelliği, izleyiciler ve yayıncılar arasında  eş zamanlı olarak iletişime olanak sağladı. Bu özellik aynı zamanda izleyici ve yayıncı arasında samimiyetin de artmasını sağladı.

Old Spice adlı bir kozmetik markası, Wieden & Kennedy şirketiyle birlikte “Old Spice Nature Adventure” adını verdikleri bir ürünün reklam kampanyası için Twitch’in aktif chat özelliğini kullanmayı tercih etti. Reklam kampanyası kapsamında reklamda yer alan yayıncı ormanda 3 gün boyunca izleyicilerin chat üzerinden söylediği her şeyi yaptı. 

Bu reklam kampanyasında yüzlerce izleyici, ormandaki kişiye “antilopa masaj yap, o garip meyvenin tadına bak” gibi çeşitli komutlar vererek ortaya bir eğlenceli bir macera çıkardı. Old Spice reklamı ile Twitch daha da popülerleşti.

Amazon’a satıldıktan sonra hızla büyüdü

2014 senesinde yaklaşık 45 milyon ziyaretçisi bulunan Twitch’i Amazon satın almak için harekete geçti ve platform bu haberin ardından ziyaretçi sayısını ikiye katlamadı. 2015 senesinde ise platformdaki izleyicilerin günlük 106 dakika boyunca sitede kaldıklarına dair bir istatistik yayımlandı. Uzun süre büyük başarısını koruyan platformun 2020 senesinde bu süresi 95 dakikaya düştü.

Güvenlik kullanıcıların hoşuna gitti

Twitch veri bilimcisi Danny Hernandez, yazmış olduğu bir makalede “bir oyunun en gerçekçi önizlemesini yansıtan yer Twitch’tir, çünkü siz yeni çıkan bir oyunun yayınını izlerken, kendinizi bir anda yayıncının koltuğunda bulursunuz ve oyunu onun gözünden deneyimlemeye başlarsınız. Bu sayede de her şeyi dürüst bir şekilde tecrübe eder ve oyunu satın alıp almayacağınıza karar verirsiniz” sözleriyle Twitch'in güvenilir bir platform olduğunu belirtiyor.  

 

 


Twitch'ten Trump'a süresiz yasak geldiTwitch'ten Trump'a süresiz yasak geldi
Mansur Yavaş ve Pqueen Twitch'te İzlenme Rekoru KırdıMansur Yavaş ve Pqueen Twitch'te İzlenme Rekoru Kırdı

PAYLAŞ