Türkiye'nin gelecekteki mucit adaylarından dikkat çeken 6 buluş - Haberler - indir.com

Türkiye'nin gelecekteki mucit adaylarından dikkat çeken 6 buluş

Tahmini Okuma Süresi : 5 ' 4 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-02-21 21:45:00
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Türkiye'nin özellikle yeni nesli, teknolojik ve bilimsel çalışmaları giderek dikkat çekmeye devam ediyor. Farklı alanlarda gerçekleştirilen projeler, Türkiye sınırlarında aşmayı başarırken pek çok öğrenci bu alana daha fazla dikkat etmeye başlıyor. İşte Türkiye'nin gelecekteki mucit adaylarından dikkat çeken 6 buluş. 

İnsanlığa büyük katkı sağlayan 10 yeni buluş 

İnternetin mucidi Vinton Cerfİnternetin mucidi Vinton Cerf

1. Yiğit Çolakoğlu, Cemre Sare Cansız ve Zeynep Tüfekçi – Gıda Bulutu

Cemre Sare Cansız, Yiğit Çolakoğlu ve Zeynep Tüfekçi tarafından geliştirilen proje dahilinde Gıda Bulut'u adı verilen bir çalışma yapıldı. Çalışmanın asıl hedefi ise gıdaların tarladan market raflarına kadar geldiği tüm sürecin kontrol altına alınması ve takip edilmesi. Kullanıcıların alacağı gıdalar ile ilgili tüm bilgileri alması adına geliştirilen bu proje üstelik tüketicilerin güvenliğini ve sağlığını korumak adına oldukça önemli. Çin'de yapılan Dünya Robot Olimpiyatları’nda Türkiye'yi temsil eden ve 1. olan bu proje, 60 ülke ve 22000 takımı da geride bırakmayı başardı.

2. Mehmet Can Dursun ve İrfan Efe Boztepe – Şeker hastalarına özel yara bandı

10. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ile 11. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe’nin projesi ise şeker hastalarına yönelik. Özellikle Türkiye'de şeker hastası sayısının yüksek olması projenin çok daha fazla dikkat çekmesini sağladı.

Şeker hastalarının herhangi bir yarasının iyileşmemesi ya da iyileşmenin çok geç olmasına odaklanan öğrenciler, atık yengeç ve karides kabuklarından yararlanarak farklı bir yara bandı geliştir. Bu yara bandı sayesinde yaraların çok daha hızlı bir şekilde iyileşmesi, şeker hastalarının mevcut sorunlarına da oldukça uygun bir çözüm sundu. Öğrenciler bu projeleriyle Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan yarışmada dünya birincisi oldu ve aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nden burs alarak eğitim hakkı kazandı.

3. Ahmet Doğan Ergin – Şeker hastalarına özel tabanlık

Ahmet Doğan Ergin tarafından şeker hastalarına yönelik geliştirilen bir diğer buluş ise şeker hastalarının en büyük sorunlarından birisini gideriyor. Arıların kovanlarda kullandığı propolisi, şeker hastalarının kullanması adına özel bir şekilde geliştiren ve tabanlık üreten Ahmet Doğan Ergin, böylece şeker hastalarının ayak sinirlerinin hasar görmesini ve hastaların ayak sorunu yaşamasına önlüyor. Şeker hastalarının yaşadığı bu sorunlar sonrasında ayaklarının dahi kesilebildiği göz önünde bulundurulduğunda, öğrenci tarafından geliştirilen tabanlık pek çok kişi için büyük bir umut taşıyor.

4. Ali Öztorun – Araç rüzgarı ile aydınlatma

5. sınıf öğrencisi Ali Öztorun ise araçları araçların yollarda yarattığı rüzgardan yararlanarak ücretsiz bir şekilde aydınlatma sistemlerini hedefliyor. Araçlar tarafından oluşturulan rüzgar ile elektrik enerjisini bir araya getiren öğrenci böylece özellikle otoyollardaki aydınlatmaların ücretsiz bir şekilde yapılmasını sağlıyor ve çevreci bir çözüm sunuyor.

5. Duygu Keskin – “Marsta Tarım”

8. sınıf öğrencisi Duygu Keskin, tarım çalışmalarına farklı bir boyut katan projesi ile oldukça dikkat çekti. Daha 13 yaşında olmasına rağmen güneş enerjisinden yararlanan ve havadaki nemi kullanarak su üretmeyi başaran öğrenci, böylece havadan su üretilmesi adına büyük bir gelişme sağladı. Öğrencinin en büyük hedefi ise Mars'ta mevcut teknolojiyi kullanarak tarım yapmak.

6. Demiralp Uğurlu – Böbrek taşlarına alternatif çözüm

3. sınıf öğrencisi Demiralp Uğurlu ise çevresinden etkilenerek böbrek taşlarına yönelik bir çözüm geliştirdi. Böbrek taşlarında genellikle operasyon gerekirken özel bir kimyasal formül geliştirmeyi başaran öğrenci, böylece böbrek taşlarının küçülerek vücuttan daha kolay bir şekilde atılmasını sağladı. 2018 yılında gerçekleştirilen yarışmada derece alan ve Paraguay’daki bilim fuarında dünya ikincisi olan öğrenci, bu buluşlarıyla büyük bir gelişme elde etti.

2017 yılında icat edilen 6 ilginç buluş



PAYLAŞ