Türkiye'de WhatsApp'a yönelik soruşturmalar da açıldı - Haberler - indir.com

Türkiye'de WhatsApp'a yönelik soruşturmalar da açıldı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-20 13:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Sosyal Medya

İş Dünyası ve Hukuk Derneği'nden WhatsApp'a ihtarname çekildi. Şöyle ki ihbarname, WhatsApp  ve Facebook'un ABD'deki merkezlerine gönderildi. Derneğin yasal temsilcisi olarak görev yapan Şengün & Partners Avukatlık Ortaklığı tarafından hazırlanan ve çekilen bu ihtarname, Gizlilik İlkeleri değişikliğinin geri çekilmesi ve açıklama talebinde bulunuldu. 

Son haftalar içerisinde en çok konuşulan konuların başında hiç şüphesiz WhatsApp geliyor. Konunun tüm detayları günlerden gündemde yerini alıyor lakin özet geçmek gerekirse şirket, Gizlilik İlkeleri'nde yapmış olduğu değişiklikler beraber kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşacağını belirtti. Hatta yeni koşullar için onay vermeyen kullanıcılar, 8 Şubat gününden itibaren uygulamaya erişim sağlayamayacaklar. Bu şekilde bir kararın Avrupa Birliği'nde uygulanmıyor oluşu da başta Türkiye olmak üzere daha pek çok ülkedeki WhatsApp kullanıcısı tarafından büyük eleştiriler aldı. Buna karşılık olarak ise WhatsApp, Gizlilik İlkeleri değişikliğinin 15 Mayıs'a kadar ertelendiğinin bilgisini verdi. Fakat bu karar, "İş Dünyası ve Hukuk Derneği"ni memnun etmedi.

WhatsApp için sonra oku özelliği yoldaWhatsApp için sonra oku özelliği yolda

Dernek, yasal temsilcisi olan Şengün & Partners Avukatlık Ortaklığı ile WhatsApp ve Facebook'un Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan genel merkezine bir ihtarname gönderdi. Söz konusu bu ihtarnamede yapılan değişikliklerin geri çekilmesi gerektiğini dile getiren dernek, konuyla ilgili olarak endişeleri ortadan kaldırmak için açıklama yapması gerektiğini de belirtti. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Avukat Nedim Korhan Şengün, WhatsApp'ın yeni Gizlilik İlkeleri'nin kişilik haklarına aykırı olduğunu, konunun takipçisi oldu ve gerektiği durumlarda da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi uluslararası kurumlara başvuru yapacaklarının bilgisini verdi.

Türkiye'de WhatsApp'a yönelik soruşturmalar başlatıldı

ABD'de yer alan merkeze gönderilen ihtarnamenin sonuçlarının ne olacağı bilinmiyor fakat WhatsApp, Türkiye'de de soruşturma aşamasına geçiyor. Bu anlamda ise Kişisel Verileri Koruma Kurulu WhatsApp ile ilgili olarak inceleme başlattığı, söz konusu Gizlilik İlkeleri ile ilgili olarak bilgi ve belge talebinde bulunacağının bilgisini verdi. Bu bağlamda ise Rekabet Kurulu da Facebook ve WhatsApp hakkında soruşturma başlattı. Kurul, verilerin paylaşılmasına dair kararın bir an önce geri çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konunun aslına bakmak gerekirse yaşanan bu olaylar, Facebook'un kendini kurtarma çabası içerisinde olduğunu gösteriyor. Çünkü mesajlaşma uygulaması WhatsApp, 2014 yılında Facebook tarafından satın alındığından bu yana veri paylaşımı yapıyor. Facebook kullanıcıların kişisel verileri yıllardır nasıl kullandığı milyonlarca kişi tarafından bilinen bir konudur. Konuyla ilgili olarak açılan soruşturmalar ve Zuckerberg'e yöneltilen suçlamalar, Facebook'ın kendisi için bir yasal zemin oluşturmak zorunda kalmasına sebep oldu ve WhatsApp'ın yeni Gizlilik İlkeleri de işte tüm bu sürecin bir sonu olarak değerlendirildi. Daha önce de konu ile ilgili olarak belirtildiği üzere, sunulan sözleşmeyi kabul etmeniz halinde kullanımda ve hayatınızda pek de bir şey değişmeyecek. WhatsApp'a sadece, "Verilerimin Facebook'la paylaşılmasını onaylıyorum." demiş olacaksınız. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelecek günlerde neler çıkacağı ise merak konusudur. 


TBMM WhatsApp hakkında açıklama yaptıTBMM WhatsApp hakkında açıklama yaptı
Facebook Türkiye sorumlusundan WhatsApp Sözleşmesi hakkında açıklamaFacebook Türkiye sorumlusundan WhatsApp Sözleşmesi hakkında açıklama
WhatsApp'a daha sonra okuyacağınız mesajlar ile ilgili yeni bir özellik geliyorWhatsApp'a daha sonra okuyacağınız mesajlar ile ilgili yeni bir özellik geliyor

PAYLAŞ