Türkiye’de planlanan yeni sosyal medya değişiklikleri - Haberler - indir.com

Türkiye’de planlanan yeni sosyal medya değişiklikleri

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 10 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-07 11:01:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Türkiye'de bilindiği gibi yeni bir sosyal medya düzenlemesi gündeme geldi ve büyük ses getirdi. Bu değişiklik hakkında yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. 

Ülkemizde son günlerde konuşulan konuların başında şüphesiz ki yeni açıklanan sosyal medya düzenlemesi geliyor. Bu düzenlemenin 15 Temmuz tarihine kadar uygulanması hedefleniyor. Yapılan açıklamaya göre ilk olarak sosyal medya içerisinde kişilerin şeref ve itibarının korunması için "unutulma hakkı" getirilecek. Bu konuda yapılan açıklama şu şekilde:

Geçmişte olumsuz bir konudan dolayı haber olan kişi, daha sonra yeni bir hayat kuruyor. Ancak bu internet ortamında yıllarca kalıyor. Bunun kaldırılması için kimi zaman mahkeme kararları dahi yetersiz kalıyor. Daha sonra aklanan ya da farklı bir hayat kuran insanların mağduriyeti ise sürüyor. Yeni düzenlemede bunun hukuki çerçevesi çizilerek arama motorlarından silinmesi sağlanacak.

Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında hakaret, küfür ve taciz dahil olmak üzere haksız olarak saldırılara maruz kalan kişilerin iki sorun yaşadığı belirtiliyor. Yeni dönem için sıralanan maddeler şu şekilde:

  1. Birkaç saniye içinde servis edilen ve insanların şeref, namus ve haysiyetlerine dönük saldırıların kaldırılması uzun zaman alıyor. 
  2. Sosyal medya platformlarının temsilcilikleri olmadığı için mahkeme kararı verilen cezaların tebliğinde sorun yaşanıyor. Yeni düzenlemede elektronik ortamda yapılan bildirimler tebligat olarak kabul edilecek. 

Gerçekleştirilmesi planlanan yeni düzenleme oldukça ses getirici bir etki yarattı

Yeni dönemde yapılacak olan öncelikli değişikler şu şekilde açıklandı:

  1. Sosyal medya platformlarına temsilci bulundurma zorunluluğu getiriliyor. 
  2. Sahte hesapların engellenmesi için hesapların gerçek kimlik üzerinden açılması zorunlu olacak. 
  3. Özel hayatın gizliliğinin ihlali ve kişilik haklarına saldırılarda başvurulara 48 saat içinde cevap verilecek. 
  4. Mahkeme kararı ile içeriklerin kaldırılmasıyla ilgili başvurulara 48 saat içinde cevap vermeyenlere 5 milyon ile 50 milyon TL arasında ceza verilecek.
  5. İçeriğin kaldırılması ve erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ilişkin olarak 3 ve 6 ayda rapor verecekler.

Sıralanan maddeler içerisinde en çok dikkat çeken kimlik üzerinden kayıt yapılacak olması.





PAYLAŞ