Türkiye’de eski iPhone kullanıcıları ödeme alabilecek mi? - Haberler - indir.com

Türkiye’de eski iPhone kullanıcıları ödeme alabilecek mi?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 44 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-06 18:31:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Teknoloji dünyasında hareketli anlar yaşanmaya devam ediyor. Teknolojinin önde gelen isimlerinden olan Apple’ın ABD’de görülen ve 2 yıldır sürdürülen bir yargı bulunuyor. Söz konusu bu davada Apple, eski iPhone kullanıcılarının telefonlarını yavaşlattığını kabul etmişti. Yargılama sürerken ise eski iPhone kullanıcıları için 25’er dolar ödeme yapacağını duyurdu. Toplamda ise yaklaşık olarak 500 milyon dolarlık bir tazminat anlamına geliyor. Bu noktada ise akıllara Apple Türkiye’nin nasıl bir hamle yapacağı merak ediliyor.

Apple’ın iPhone yavaşlatma davası devam ediyor

iPhone üreticisi Foxconn, Mart ayının sonunda normal üretim kapasitesine dönebilecek!iPhone üreticisi Foxconn, Mart ayının sonunda normal üretim kapasitesine dönebilecek!

Apple’ın bu hamlesine yönelik bir hukuk düzeni bulunuyor. Bu düzenlerden birisi Kıta Avrupa’sı hukuk sistemi olurken, diğeri ise Anglo sakson hukuk sistemi oluyor. Türkiye’de ise kıta Avrupa’sı hukuk anlayışı baz alınıyor. ABD’de yüksek miktarlarda tazminat hükümleri verebiliyor. Öyle ki Amerika tazminat hukukunda zenginleşme yasağı uygulanmıyor. Apple hakkında ise ABD’de açılan bu dava bir tazminat davasıydı. Apple ise söz konusu yavaşlatma iddialarını ve  tazminatı kabul etti.

Türkiye kullanıcıları ödeme alabilecek mi?

Durum ile alakalı henüz net bir bilgi yer almıyor. Apple istediği zaman 25 dolar ödeme kararını tüm dünya için geçerli kılabilir. Hukuk gücü ile Apple’ın bu ödemeye zorlanması ise ülkemizde iki farklı şekilde yapılabilir. İlki, yabancı ülke kararının tenfizi, ikincisi ise Türkiye’de farklı bir hukuki süreç başlatıp yeni bir kararın onaylanması olacaktır. Yabancı mahkeme kararı bazı şekillere sahip olursa, Türkiye’de de tenfiz edilerek icrası gerçekleştirebilir. Ancak bu yolun takip edilmesi beklenmiyor. Öyle ki Amerika’da verilen tazminat kararlarının Türkiye’de tenfizi oldukça zor ve 25 dolar fiyatın maliyetli olduğu gözüküyor. Bu kapsamda ise Apple’ın kendi rızası ile bu uygulamayı Türkiye’de başlatması bekleniyor diyebiliriz.

Apple ile kullanıcılar arasında bir tüketici işlemi oluyor. Bu noktada iPhone kullanıcıları ile Apple arasındaki garanti kapsamı çoktan bitmiş olsa da, yazılım güncelleme hizmeti sürekliliğini koruyor. Yazılım güncelleme işlemleri de Apple’ın ürünlerini satarken vadettikleri arasında bulunuyor. Bu kapsamda ise Tüketici Hakem Heyeti başvurusu yapılamıyor. Öyle ki değeri 4 bit TL ile 6 bit TL arasında olan uyuşmazlıklarla il tüketici hakem heyetine başvurulabiliyor. Eski iPhone modellerinin 4 bin TL altında olduğu için önce hakem heyeti prosedürü takip edileceği anlaşılacaktır. Uyuşmazlık değeri 6 bit TL üzerinde ise hakem heyetine başvuru mümkün olmuyor. Bu durumda direkt bir şekilde Tüketici Mahkemesi’ne dava açmak gerekiyor

Apple bu durumu kabul ettiği için ilerleyen dönemlerde Türkiye için de ödeme işlemlerinin başlaması ve ödemlerin yapılması bekleniyor.

 


Yenilenen tasarımıyla ses getiren iPhone 12 konseptiYenilenen tasarımıyla ses getiren iPhone 12 konsepti
iPhone 12 Pro'nun iddialı kamera detayları!iPhone 12 Pro'nun iddialı kamera detayları!

PAYLAŞ