Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu - Haberler - indir.com

Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 24 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-14 14:00:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Donanım

Türkiye Uzay Ajansının kurulduğunu bildirin Kararname, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kararnamede uzay ajansının görev ve yetkileri aktarıldı. Kararname ile birlikte resmi olarak Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu

Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu

Türkiye Uzay Ajansının kurulduğunu söyleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan, 23 numaralı Kararnamede tüzel kişiliği haiz, idari ve mal özerkliğe sahip, özel bütçeli Türkiye Uzay Ajansının kurulduğu yer alıyordu. Ajansın yetkileri olarak; Cumhurbaşkanı tarafınca belirtilen politikalar doğrultusunda Milli Uzay Programı'nı hazırlamak ve hayata geçirilmesini için düzenlemeler yapmak. Uzay, havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik stratejik planlar hazırlamak. Rekabetçi uzay ve havacılık sanayisi içerisinde gelişim için gerekli çalışmalar yapmak ve yaptırmak. Milletler arası anlaşmalar uyarınca uzaya fırlatılan nesnelerin kayıtlarını tutmak.

Uzay oteli çok yakında kullanıma sunulacak!Uzay oteli çok yakında kullanıma sunulacak!

BM nezdinde temsil işlemleri gerçekleştirmek. Ticari, bilimsel araştırma-geliştirme amaçlı uzay operasyonları ile uzaya erişim ve keşif operasyonları yaptırmak ve organize etmek. Uzay ve havacılık ile ilgili her türlü ürün, teknoloji, sistem tasarımı, üretimi, entegrasyonu ve gerekli testleri yapmak. Uzay ve havacılık teknolojilerine olan ilgiyi artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak. Uluslararası uzay hukukundaki gelişmeleri izlemek ve muadil yabancı kuruluşlar ile birlikte işler yürütmek. Bu uzay ajansının gelirlerinin nasıl olacağı ise şöyle açıklandı;

Her yıl bütçeden ayrılan tutar, Ajans tarafından yapılan yetkilendirme ilişkin gelirler, danışma hizmeti karşılığı elde edilen gelirler, buluşlardan doğan haklara ilişkin gelirler, yapılacak yardım, bağış ve vasiyetler, Ajansa ait taşınır veya taşınmaz malların gelirleri, yayın gelirleri ve diğer faaliyet gelirleri, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından bir önceki yıl elde edilen gelirlerin yaklaşık olarak yüzde 20'si oranında izleyen yılın ocak ayı sonuna kadar aktarılacak olan tutar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yıllık gelirlerinden o yıla ilişkin her türlü giderin karşılanmasından sonra kalan miktarın yüzde 20'si oranında izleyen yılın ocak ayı sonuna kadar aktarılan tutardan meydana gelecek.

Ülkemizde sonunda böyle bir ajansın açılması bizleri mutlu etmedi değil. Umarız en yakın zamanda diğer yabancı şirketlere yetişebilir ve uzaya astronotlarımızdan yollayabiliriz.


Space X' in uzaydan internet projesi ile alakalı önemli bir açıklama yapıldı.Space X' in uzaydan internet projesi ile alakalı önemli bir açıklama yapıldı.
Uzay Aracı TESS’in İlk Çektiği Görüntüler Dünya’ya UlaştıUzay Aracı TESS’in İlk Çektiği Görüntüler Dünya’ya Ulaştı
Uzay ülkesi Asgardia İstanbul'a doğru geliyor!Uzay ülkesi Asgardia İstanbul'a doğru geliyor!

PAYLAŞ