Türkiye Rekabet Kurumu'ndan Google ile ilgili resmi açıklama! - Haberler - indir.com

Türkiye Rekabet Kurumu'ndan Google ile ilgili resmi açıklama!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 46 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-17 17:05:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Türkiye Rekabet Kurumu’nun Google’a kestiği cezanın ardından Google servislerine Türkiye’deki cihazlara Android lisansı vermeyeceğini açıklamıştı. Süreç hala tartışılmaya devam ederken Rekabet Kurumu’ndan resmi basın açıklaması geldi! 

Basın açıklamasına göre Google Inc, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.den oluşan ekonomik bütünlüğün (Google), Android işletim sistemi, mobil uygulama, hizmetlerin sunumuna ilişkin davranışları ve Google ile cihaz üreticileri arasında imzalanan sözleşmelerin rekabeti ihlal edip etmediğinin tespit edilebilmesi için 09.02.2017 tarihi itibariyle Rekabet Kurulu tarafından soruşturma başlatıldı. 

Google haksız rekabet suçlamalarıyla yeniden karşı karşıyaGoogle haksız rekabet suçlamalarıyla yeniden karşı karşıya

Bu soruşturmada Google’ın mobil işletim sistemi alanında elinde tuttuğu tekele yakın pazar gücünü, çalışmakta olduğu diğer pazarlarda özellikle de internet arama alanında hakimiyetini koruyabilmek ya da güçlendirmek amacıyla kötü amaçla kullanılıp kullanılmadığına yoğunlaşacağını belirten Rekabet Kurumu, soruşturmada Google’ın cihaz üreten şirketler üzerinde yükümlülükler kullandığını ve hem arama motoru sektöründe, hem de mobil uygulamalar alanında başka servislerin cihazlara yüklenmesine engel getirdiği, ve üretici şirketlerin Google servislerini varsayılan olarak yüklemesine karşılık şirketlere finansal destekler sağladığının ortaya çıktığını açıkladı. 

Sözlerine “Bu çerçevede, Google'a 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (Kanun) uyarınca idari para cezası verilmiş, ayrıca Kanun kapsamında ihlal sayılan uygulamalara son verip gerekli uyumu sağlaması için 6 ay süre tanınmıştır. İlgili süre 06.08.2019 tarihinde sona ermiş ve aynı tarihte Google ilgili sözleşmelerde yaptığı değişiklikleri Rekabet Kurumuna sunmuştur. Google tarafından sunulan değişikliklerin Rekabet Kurumu'nca değerlendirilmesi neticesinde bu değişikliklerin soruşturma sonucunda tespit edilen ihlalleri ortadan kaldırmada yetersiz kalacağı tespit edildiğinden, Google’a 07.11.2019 tarihinden itibaren Kanun’da öngörülen süreli(günlük) idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır.” açıklamasıyla devam eden Rekabet Kurumu, Google’ın Avrupa Birliği ve Rusya’da da benzer soruşturmalara alındığının altını çizdi. Rusya’daki Rusya Federasyonu Rekabet Otorites tarafından yürütülen soruşturmanın, Google’ın uygulamaları sonlandırmaya yönelik taahhütleriyle sonlandığını, Avrupa Birliği’nde yürütülen soruşturmanın ise rekabet ihlali ile sonuçlandığını ve Google’ın para cezasına çarptırıldığını belirtti. 

Buna ek olarak Rekabet Kurulu AB komisyonunda belirlenen ihalelere karşılık, komisyonun Google’dan bu ihlallere son vermesinin talep edildiği ve sorumlulukları doğrultusunda daha kapsamlı adımlar atmasını istediğini ve Google’ında bu talebe uyduğunun altını çizdi. 

Olayı özetlemek gerekirse kısaca Rekabet Kurumu’nun geri adım atmayacağını söyleyebiliriz. Yani bu da demek oluyor ki Google, Türkiye pazarından çekilme tehdidinden vazgeçmezse işler daha çok kızışacak çünkü durumun çözülmesi için Google tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi Rekabet Kurulu tarafından belirlenen yükümlülükleri yerine getirmek zorunda. 


Google ve Rekabet Kurumu telefonlardaki ön yüklü uygulamalar konusunda anlaşamadıGoogle ve Rekabet Kurumu telefonlardaki ön yüklü uygulamalar konusunda anlaşamadı
Uzlaşılmazsa Türkiye’de kullanım dışı kalacak 11 Google uygulamasıUzlaşılmazsa Türkiye’de kullanım dışı kalacak 11 Google uygulaması

PAYLAŞ