Türkiye en sağlıklı ülkeler arasında kaçıncı sırada? - Haberler - indir.com

Türkiye en sağlıklı ülkeler arasında kaçıncı sırada?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 19 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-14 23:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Soru-Cevap

Ciner Gruba ait olan Bloomberd kanalı tarafından hazırlanan "En Sağlıklı Ülkeler Endeksi" raporu detaylı araştırmalar sonucunda hazırlanarak açıklandı. Araştırmaya 169 ülke dahil edildi. Bunlardan tek bir tanesi vardı ki, o en sağlıklı ülke olarak seçildi. En sağlıklı ülkeler araştırmasında zirvenin sahibi İspanya oldu. Düzenli olarak her yıl Bloomberg tarafından hazırlanan "En Sağlıklı Ülkeler Endeksi" raporunda zirveyi İspanya alırken Türkiye 51. sırada yerini alıyor. Geçen yılın raporuna göre üç basamak ilerleyen Türkiye, sağlık konusunda git gide gelişim göstermeye devam ediyor. 

Bir çok kuruluş kendi seçtikleri konular doğrultusunda bir çeşitli araştırmalar yaparak bu araştırmayı bilgi elde edilecek rapor haline getiriyor. Bunlardan biri olarak karşımıza çıkan Bloomberg kanalı her geleneksel olarak en sağlıklı ülkeler raporu hazırlıyor. Bu konuda geniş çaplı araştırmalar gerçekleştiren Bloomberg bu yıl da 169 ülkeyi değerlendirerek en sağlıklı ülkeler raporunu hazırladı. 

Listede Türkiye Yer Alıyor

Geniş çaplı araştırma yaparak istatiksel verilere göre hareket eden Bloomberg, listeyi belirlemek için ülkelerin ortalama yaşam beklentisi, ülkeye etki eden çevresel faktörler, ülkede yaşayan insanların sigara kullanım oranı ve obeziteyle mücadele gibi farklı kıstaslar göz önünde bulundurularak hazırlıyor. Titizlikle hazırlanan bu listenin en üstünde İspanya yer alıyor. Her yıl bilgi amaçlı hazırlanan bu listede bu yıl bekleyenleri bilgilendirmek amacıyla bir çok veri yer alıyor. Dünya'nın en sağlıklı ülkeleri listesi içerisinde ilk 10 sırada Avrupa ülkeleri yer alıyor. Bu ülkelerin arasında Japonya, Avustralya ve İsrail de ilk 10’da yer alıyor. İlk sırayı alan İspanya'nın  ortalama yaşam uzunluğunun 86 olması da dikkatlerden kaçmayacak bir ayrıntı oldu. 

Sağlık sektörünün ve ülkelerin sağlıklı yaşam verilerini ortaya koymak amacıyla yapılan araştırma her yıl sağlık alanı ile ilgilenen mercilerin dikkatini çekmeyi başarıyor. BM verilerine göre hazırlanan listenin zirvesinde İspanya yer alıyor. Buradan İspanya'nın sağlık konusunda titizlikle çalışmış olduğunu görebiliyoruz. Akdeniz ülkesi olan İspanya bu alanda ilerleme kat ederek dünya lideri konumuna ulaşma konusunda emin adımlarla ilerleyerek ülkenin yaşam seviyesini her adımda artırmayı planlıyor gibi gözüküyor. Elde edilen verilere göre İspanya'nın peşinden Japonya, Singapur ve İsviçre gibi büyük ülkelerin gelmesi bekleniyor. 

Birinci sırada yer alan İspanya'nın ardından İtalya geliyor. Bu da ülkenin beslenme alışkanlıklarının oldukça üst düzey bir şekilde yürütüldüğünü gösteriyor Listeyi incelediğim,izde gerileme kat eden ülkelerin yanı sıra aynı zamanda kendini geliştirerek ilerleme kat eden bir çok ülke ile de karşılaşıyoruz. Sızma zeytinyağı ve kuru yemişi yeteri düzeyde tüketen ülkeler de kalp krizi yaşama oranlarının çok daha az olduğu ortaya çıkıyor. Bu da beslenme şekillerinin yaşam seviyesini doğru orantılı etkilediğini göstermektedir. Afrika ülkelerine baktığımız taktirde listenin sonunda yer aldıklarını görüyoruz. Bu da elbette ki yaşam kalitesinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Listenin ilk on sırası ise şu şekilde; İspanya, İtalya, İzlanda, Japonya, İsviçre, İsveç, Avustralya, Singapur, Norveç ve İsrail yer alıyor. 2017 yılında 54. sırada yer alan Türkiye bu yılki raporda sağlık alanında gelişim gösterdiğini kanıtladı ve 51. sırada yer aldı. 





PAYLAŞ