Türkiye e-ticaret'te geçen yıla göre yüzde 22 büyüdü - Haberler - indir.com

Türkiye e-ticaret'te geçen yıla göre yüzde 22 büyüdü

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 23 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-09 14:30:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Türkiye e-ticaret ve bilgi iletişim teknolojilerine ait sektör raporlarını açıkladı.

Açılış konuşmaları TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, Deloitte Türkiye Ortağı Hakan Göl, TÜBİSAD Başkanlar Konseyi Başkanı ve Index Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik’le Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır tarafından yapıldı. Dün düzenlenen toplantıda sektörün 2020 yılına ilişkin performansı ve geleceği hakkında görüşler aktarıldı.

Tübitak'ın Reddettiği Proje İçin Geri Açıklama Geldi!Tübitak'ın Reddettiği Proje İçin Geri Açıklama Geldi!

Açıklanan verilere göre sektör büyüklüğü 2019 senesine oranla yüzde 22 büyümeyle 189 milyar TL hacme ulaşmış durumda. Açıklanan bu rakamın dağılımına bakacak olursak iletişim teknolojilerinden 69 milyar lira, bilgi teknolojileri ise 120 milyar lira geldiğini görüyoruz. Rapordaki verilere göre bu sene içinde yüzde 10'luk büyüme hedeflenmekte. Sektörde Türk Lirası bazında yüzde 22'lik büyüme gerçekleşirken, dolar cinsinden ise yüzde 1'lik bir küçülme yaşanmış durumda. Bu küçülme raporda 26,9 milyar dolar olarak hesaplandı. Global Bilgi ve İletişim pazarı büyüklüğünün 2021 yılında yüzde 8,4 büyümeyle 4,1 trilyon dolar seviyesine ulaşmasının ardından yıllık yüzde 5,3 büyümeyle 2025 senesinde 5,0 trilyon dolar büyüklüğe ulaşacağı öngörülmekte.

2020’nin dijital trendleri neler olacak?

Bunun yanı sıra rapora göre 5G ve fiber internet, nesnelerin interneti, akıllı uç bilişim, yapay zeka, siber güvenlik ve veri gizliliği teknolojileri hem sektörler üzerindeki dönüştürücü etkisi hem de pazar büyüme beklentisi ve adaptasyonu ile öne çıkan teknolojiler olarak kaydedildi.

2016 ila 2020 seneleri arasında sektörün TL bazındaki yıllık büyümesi yüzde 19 kaydedildi. Buna dolar cinsinden bakacak olursak da yüzde 4'lük bir küçülme söz konusu. Raporun detaylarını aktaran Deloitte Turkiye Ortağı Hakan Göl sektörün büyümesine katkı yapan en önemli etki kur olduğunu söyledi. Bu etkinin miktarı ise da 12,3 milyar lira olduğu açıklandı.

Alt kategori bazında ise bu sene itibarıyla bilgi teknolojilerinin yüzde 36'lık payla 68,9 milyar liraya yükseldi. İletişim teknolojileri ise yüzde 64'lük payla 121 milyar liraya ulaştı. Bilgi teknolojileri yüzde 22 oranında büyüme kaydetti, İletişim teknolojileri sektöründe ise yüzde 17'lik bir büyüme kaydedildi.

İstihdam yüzde 7 arttı

Teknoloji geliştirme bölgelerinde ise rakamlar şu şekilde sıralandı. Rapora göre tekno kent sayısı 87, şirket sayısı 6 bin 300'e, çalışan sayısı ise yaklaşık 65 bin kişiye çıktı. Ancak teknoloji geliştirme bölgelerindeki toplam ciro yüzde 9 oranında küçülerek 20,8 milyara düştü. Türk lirası bazında ise ihracat rakamı 7,7 milyar lira oldu.

Sektörün toplam istihdamı ise yaklaşık yüzde 7'lik önemli büyüme göstererek bu sene 158 bine ulaştı.  Burada iletişim ve bilgi teknolojileri dağılımına göre bilgi teknolojileri alanında yüzde 7'lik büyümeyle 122 bine yükseldi. İletişim teknolojileri ise yüzde 5'lik artışla 36 bine çıkmayı başardı. Kadın çalışanların yüzdesi yüzde 29, üniversite mezunu çalışan yüzde 57, Ar-Ge çalışan yüzde 24 ve taşeron çalışan ise yüzde 4 oranında olduğu açıklandı. 


TÜBİTAK, İki Teknolojiyi Transfer EdecekTÜBİTAK, İki Teknolojiyi Transfer Edecek

PAYLAŞ