Türkiye Dahil 50.000 Bilgisayara Bulaşan WanaCrypt0r 2.0 Nedir? - Haberler - indir.com

Türkiye Dahil 50.000 Bilgisayara Bulaşan WanaCrypt0r 2.0 Nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 53 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-05-15 12:40:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Dün akşam ortaya çıkan siber saldırı ile başta Ingiltere'nin sağlık sistemine yönelik veri tabanları ardından birçok ülkeye bu virüsün hızlıca yayıldığı açıklandı. Yapılan saldırı kapsamında Türkiye'nin de içinde bulunduğu söz konusu 75 ülkede 50 binden fazla bilgisayara yayılmış olduğu ifade edilen WanaCrypt0r 2.0 isimli zararlı yazılım başta kurum ve kuruluşları olması üzere birçok bireysel kullanıcılarıda tehdit ediyor. Güvenlik şirketi ve programı olan Avast tarafından paylaşılanlara göre dün sabah 09:00 itibariyle başlayan bu saldırı ile birkaç saatlik bir zamanda yaklaşık 60 bin bilgisayara erişerek bilgisayarı etkilemiş durumda.

Bu zararlı yazılım en ciddi şekilde Ingiltere'de bulunan Ulusal Sağlık Sistemini ve İspanya'nın büyük telekominkasyon şirketlerinden olan Telefonica'yı etkilemiş durumda. Ülkemizde ise yazılımın verdiği zarar gün içerisinde yaşanan internette yavaşlık ve erişim problemleri olarak açıklanıyor. Resmi BTK Twitter hesabı tarafından yapılan açıklamada ise '"Türkiye dahil 74 ülkeye büyük bir siber saldırı düzenleniyor. Ülkemizin siber Güvenlik Merkezi USOM ön alma operasyonlarına devam etmektedir. Dünyada yayılan Wcry zararlısından korunmak için Windows sistemleri ve antivirüsleri güncelleyin! Sisteminizi taratmayı ihmaletmeyin." Şeklinde açıklama yapıldı.

WanaCrypt0r 2.0 Nedir'

Şu an binlerce bilgisayara bulaşan bu zararlı yazılım dosyaları kullanamaz hale getiriyor ve dosya erişimleri şifrelenerek engelleniyor. Siber saldırganlar ise kullanıcılara belli bir ücret karşılığında şifreleri geri satın alma amacında bulunuyorlar. Kullanıcıların veri ve bilgilerini kaydeden saldırganlar ise belli bir miktarda Bitcoin şeklinde ücret talep ederek geri düzeltebileceklerini ifade ediyorlar. Henüz kesin olarak doğrulanmış olmasada WanaCrypt0r 2.0 yazılımının ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından geliştirilen ve sistem açığını kullanan bir yazılım olduğu ifade ediliyor.

Antivirüs programı ile tarama gerçekleştirerek bilgisayarınızın sistemini en güncel şekilde tutmanızı öneririz.





PAYLAŞ