Türk Telekom 5G'de dünya rekoru kırdı - Haberler - indir.com

Türk Telekom 5G'de dünya rekoru kırdı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-24 09:16:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Nokia ile iş birliği gerçekleştiren Türk Telekom, 4,5 Gbps barajını aşarak mmWawe 5G'de dünya rekorunu kırmayı başardı. Bu hızın 5G kullanıcılara sunulduğunda hangi seviyede olacağı ise şu an için bilinen bir durum değildir. 

Yeni nesil kablosuz telekomünikasyon teknolojisi 5G şu an için henüz ülkemizde halka açık bir şekilde kullanılmıyor olsa da Türkiye'de hizmet vermekte olan operatörlerin 5G ile ilgili olarak çalışmaları hızla devam ediyor. Türkiye'nin en büyük mobil operatörlerinin başında gelen Türk Telekom, Nokia ile iş birliği içerisinde gerçekleştirmiş olduğu testlerde 5G altyapısı ile 4.5 Gbps üzeri hızlara çıkarak dünya rekoru çıkmayı başardı. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalara göre Türk Telekom, Türkiye’de 'milimetre dalga' (mmWave) 5G Yeni Radyo Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisini, 8 taşıyıcı (8CC) destekli akıllı cep telefonla deneme yapan ilk operatör olmayı başardı. Söz konusu bu testler Türk Telekom’un Ankara Genel Müdürlük Binası’ndaki İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Türk Telekom'dan koronavirüsle mücadele adına 40 milyon TL bağışTürk Telekom'dan koronavirüsle mücadele adına 40 milyon TL bağış

Türk Telekom, 4.5 Gbps üzeri 5G hızına ulaştı

Türk Telekom, test aşamasında 5G mmWawe ile 8 adet 100MHz’lik bant genişliğine sahip olan taşıyıcı ile tek telefon üzerinden şu ana kadar kaydedilmiş olan en yüksek 5G hızına ulaşmayı başaran isim oldu. Test sırasında 3 GPP Standartları iler uyum şekilde çalışan 8 taşıyıcı destekli Qualcomm’un Snapdragon X55 5G mmWave modemine sahip bir 5G akıllı telefonla 4.5 Gbps üzeri hızlara çıkıldı. Söz konu başarıyla ilgili açıklamada bulunan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, şu ifadeleri kullandı:

“Kullanıcılar ve operatörler için birçok fayda sağlayan bu teknoloji sayesinde, 5G’nin vadettiği yüksek hız ve geniş kapasite hedeflerini yakalamış olduk. Bu teknolojiler aynı zamanda 6G’de kullanılması planlanan ultra yüksek hız ve kapasite sağlayan ‘Terahertz’ sistemlerinin de olgunlaşması ve önünün açılması için köprü niteliği taşıyor. Güçlü fiber altyapımızla Türkiye’de 5G’ye en hazır operatör olarak, bu teknoloji ile ilgili önemli bir deneyimi daha rekorla sonuçlandırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün olduğu gibi, gelecekte de ülkemizde, tüm yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesine öncülük etmeye devam edeceğiz.”

Nokia Türkiye Ülke Genel Müdürü Özgür Erzincan ise ortaya koydukları başarı ile ilgili olarak, “Türk Telekom ile 30 yılı aşkın süredir devam eden ortaklığımızla, bugün sadece Türkiye için değil, küresel telekom sektörü için bir başka önemli kilometre taşına daha imza attık. Nokia'nın ticari 5G şebeke ekipmanıyla elde edilen bu rekor, Nokia'nın 5G ve inovasyon alanlarındaki liderliğinin bir kanıtıdır” şeklinde konuştu.


Türk Telekom internet erişim sorunuTürk Telekom internet erişim sorunu
Türk Telekom upload hızını artırdıTürk Telekom upload hızını artırdı
Türk Telekom CEO’sundan eSIM hakkında açıklama yaptıTürk Telekom CEO’sundan eSIM hakkında açıklama yaptı

PAYLAŞ