Tüm teknolojik cihazlar için IMEI şartı geliyor - Haberler - indir.com

Tüm teknolojik cihazlar için IMEI şartı geliyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-17 18:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yapmış oldukları yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Bugün içerisinde yayınlanan yeni bir taslak, arama yapma, konum gönderme ve nesnelerin interneti özelliğine sahip olan tüm akıllı cihazların bir IMEI numarasının olması gerektiğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda akıllı telefonlar için de küçük ama etkili bir yaptırımın yakın zaman içerisinde geleceğini söylemek mümkün. Koronavirüs günlerinde daha da hızlanan dijitalleşme süreci, önemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Günümüzde artık dijitalleşme ile her zamankinde daha fazla iç içe olmaya başladık. Dijitalleşme ile tanıştığımız teknolojilerden bir tanesi de "nesnelerin interneti" olarak da bilinen loT oldu. 

Söz konusu bu durumun yetkililerde farkında ve son açıklamalara göre ilerleyen dönemler içerisinde kahve makinesinden tutun da buzdolaplarına kadar her türlü ürünün IMEI numarası olacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından konuyla ilgili atılan son adım, "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik"te bazı değişiklikler getiriyor. Hazırlanan yeni taslağı kamuoyunun görüşüne sunan BTK, bu yönetmelikteki değişikliklerle iletişim özelliği olan tüm elektronik nesnelerin, akıllı cep telefonlarda olduğu IMEI kaydının olmasını zorunlu hale getiriyor. 

BTK tarafından hazırlanmış olan taslağın yürürlüğe girmesi, acil durumlar karşısında 112'yi arama özelliği olan ya da konum gönderebilen otomobillerin yanı sıra nesnelerin interneti destekli ürünlere de IMEI zorunluluğu gelecek. Yani bu ürünlerin artık bir kimlik numaraları olacak. IMEI konusunda ürün ayrımı yapmayan BTK, giyilebilir teknoloji ürünlere de IMEI getirmeye hazırlanıyor. 

Cep telefonları için de yeni düzenlemeler var

Akıllı cep telefonlar için de yeni bir düzenlemenin yolda olduğunu söylemek mümkün. Yeni düzenlemeye göre bir akıllı cep telefon satın alan vatandaş, eğer bu telefona ait bir borcu ödemeyemezse, iletişim tamamen kesilecek. Aynı zamanda 7 yıl boyunca kullanılmayan oklan telefonlar, kaçakçılık durumlarının önüne geçilmesi adına kara listeye alınacak ve bir daha da kullanılmayacak. 

 





PAYLAŞ