Tüketici Netflix kullansa da vizyon filmini sinemada izliyor - Haberler - indir.com

Tüketici Netflix kullansa da vizyon filmini sinemada izliyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 35 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-07 10:30:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Yılmaz Erdoğan tarafından vizyona sokulan Organize İşler Sazan Sarmalı adlı filmin çok kısa bir süre içerisinde Netflix'te yer alması Türkiye'de Netflix ve sinema tartışmasını gündeme getirdi. Konu ile ilgili yapılan araştırmada ise kullanıcıların bu konuda nasıl bir tutum içerisinde olduğunu ortaya çıkardı. İşte yapılan araştırma ile birlikte Netflix sinema karşılaştırması. 

Netflix Zarar Mı Ediyor? 

Netflix'den Türkiye Fiyatlarına Beklenmedik ZamNetflix'den Türkiye Fiyatlarına Beklenmedik Zam

DORinsight tarafından gerçekleştirilen ve ‘Sinema ve Online Dizi/Film Platformları Araştırması’ başlığı ile yapılan araştırmalarda Türkiye'de en çok kullanılan içerik platformlarının ve bu platformdaki kullanıcıların davranışları ele alındı. Türkiye'ye yönelik yapılan bu araştırma Türkiye için önemli veriler sunduğu gibi kullanıcıların vizyon filmlerini hangi kanallarda izlemeyi tercih ettiği de net bir şekilde ortaya koyuldu.

En çok hangi platform kullanılıyor?

Yapılan araştırmada Türkiye genelinde en çok tercih edilen platformun Netflix olduğu belirtildi. Yüzde 71 gibi çok yüksek bir kullanım oranına sahip olan Netflix, bu alanda tüm dünyada olduğu gibi geniş kullanıcı kitlesini elinde bulunduruyor. Netflix'i takip eden diğer platformlar ise şöyle; yüzde 36 Puhu TV, yüzde 22 Blu TV, yüzde 9 Apple TV.

Sinema hala popülerliğini koruyor!

Vizyon filmlerinin Netflix’te yayınlanmaya başlaması ile birlikte ortaya çıkan tartışmanın kullanıcı nezdindeki araştırılmasında ise kullanıcıların bu konuda sanıldığı kadar tedirgin olmadığı ve sinemayı hala tercih ettiği görüldü. Öyle ki araştırmalara göre kullanıcılar vizyon filmini Netflix gibi platformlardan ziyade daha çok sinemada izlemeyi tercih ediyor. Bu açıdan kullanıcı alışkanlıkları şu an için herhangi bir değişiklik yaşamamış durumda.

Farklı ve özgün yapımlar seviliyor

Farklı yapımlar için Netflix gibi platformlar popülerliğini koruyor ve bu platformlarda özgün ve sansürsüz yayın izlenmesi daha çok tercih ediliyor. 5.313 kişinin katıldığı araştırmada kullanıcıların internet üzerinden dizi ve film izlemeyi sevdiği belirtildi. Bu kullanıcıların oranı ise yüzde 76 olarak açıklandı. Bu açıdan Türkiye'de internet üzerinden dizi ve film izlenme oranları oldukça yüksek olsa da bu durum sinema devreye girdiğinde çok fazla karşılık görmüyor.

Film sinemada izleniyor

Kişiler sinema filmlerini daha çok sinema ortamında izlemeyi tercih ediyor. Bu açıdan sinema sektörünün Netflix gibi yapımlar ile sona ermesine yönelik genel bir görüş bulunmuyor. Öyle ki kullanıcıların büyük bir bölümü sinema sektörünün online içerik platformları için herhangi bir tehdit oluşturmayacağını söylüyor.

Sinema gitme sıklığı ne?

Araştırmada kişilere sinemaya gitme sıklığı üzerine detaylı bir analiz yapılmış durumda. Yapılan araştırmaya göre kullanıcıların %44'ü ayda en az 1 defa sinemaya gidiyor. Yüzde 24'ü ise 2 kez sinemayı tercih ediyor. Sinemaya ayda hiç gitmeyen kullanıcı oranı ise yüzde 22. Sevdiği dizi ve filmleri takip eden kullanıcılar özellikle yeni bir film çıktığında filmi online platformlardan ziyade sinemada izlemeyi tercih ediyor ve bu kişilerin oranı %60.   

2019 yılında, teknoloji dünyasını neler bekiyor?


İlgili uygulamalar

PAYLAŞ