Trump TikTok ve WeChat'i yasaklıyor - Haberler - indir.com

Trump TikTok ve WeChat'i yasaklıyor

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 26 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-09-18 17:00:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Son zamanlarda iki uygulama ile de sorun yaşayan ABD hükumeti yeni kararlar alarak gerilimi üst seviyeye çıkaracak gibi duruyor. Alınan yeni kararlara göre WeChat'i Pazar günü (20.09.2020) "ABD'nin ulusal güvenliğini korumak" amaçlı olarak yasaklarken, bir diğer Çinli platform olan TikTok'u da 12 Kasım tarihine kadar yasaklayacak.

Trump yönetimi Çinli WeChat ve TikTok'u yasaklıyor

WeChat Pazar günü ABD'nin ulusal güvenliğini korumak amaçlı olarak yasaklanırken bir diğer platform TikTok da 12 Kasım tarihine kadar yasaklı kalacak. Fakat ticaret sekreteri Wilbur Ross bugün erken saatlerde Fox Business News'te, belirli güvenlik önlemleri varsa bu uygulamaya erişimin mümkün olabileceğini söyledi.

TikTok, satış yasağını aşmak için veri merkezini taşıyabilirTikTok, satış yasağını aşmak için veri merkezini taşıyabilir

Ross yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

Başkanın talimatı ile ulusal değerlerimizi, demokratik kurallara dayalı normlarımızı ve ABD yasaları ve yönetmeliklerinin agresif uygulamasını teşvik ederken, Çin'in Amerikan vatandaşlarının kişisel verilerini kötü niyetli olarak toplamasıyla mücadele etmek için önemli adımlar attık.

Hükumet geçtiğimiz Ağustos ayında Trump tarafından duyurulan emri şu sözlerle açıklamıştı:

Çin'in kötü niyetli olarak Amerikan vatandaşlarının kişisel verilerini toplaması ile mücadele için olacağız. 

Hükumet daha önce uygulama içerisinde mesajlaşmanın dolaylı ya da doğrudan bir biçimde engellenmiş olmasına rağmen söz konusu uygulamanın iletişim amaçlı kullanılmasında bir sakınca olmadığını ve bu amaçla kullanan kişilerin hiçbir cezaya tabi olmayacağını söyledi.

Ticaret yetkilileri, TikTok'un sahibi olan ByteDance'ın ABD operasyonlarının kaderi konusunda bir anlaşmaya varmak için çaba gösterdiğini, alınan yasak kararının Pazar günü geç saatlerde yürürlüğe girmeden hemen önce Trump tarafından iptal edilebileceğini söyledi.

ByteDance TikTok Global'i kurmak için görüşmelere başladı

ByteDance, kullanıcıların verilerinin güvenliği ile ilgili olarak ABD hükumetinin endişelerini gidermeyi amaçlayan yeni bir şirket olan TikTok Global'i kurmak için Oracle ve diğerleriyle görüşüyor. ByteDance, ABD yasağını kaldırmak için hala Trump'ın onayına ihtiyaç duyuyor.

 

Ticaret yetkilileri, 12 Kasım tarihine kadar TikTok için teknik işlemleri engellemeyeceklerini belirterek, şirkete ByteDance'ın ABD operasyonları için bir anlaşmaya varıp varılamayacağını görmek için ek süre veriyor. Ross, Fox Business Network'e "TikTok 12 Kasım'a kadar bozulmadan kalacak" dedi.

Yetkili birim eylemlerin "bu uygulamalara erişimi ortadan kaldırarak ve işlevselliklerini önemli ölçüde azaltarak ABD'deki kullanıcıları koruyacağını" söyledi.

Kıdemli bir ticaret yetkilisi, yaptığı açıklamada ticaret departmanının siparişinin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki uygulamayı "dağıtacağını" ve Apple'ın uygulama mağazası, Alphabet Google Play ve diğerlerinin uygulamaları "Amerika Birleşik Devletleri içinden ulaşılabilen" herhangi bir platformda sunmasını engelleyeceğini söyledi. 

Kararlar ABD dışındaki ülkelere sirayet etmiyor

Yetkililer, söz konusu emrin ABD şirketlerinin Amerika dışında WeChat ile iş yapmalarına ilişkin bir yasaklamada bulunmadığını, bunun da WeChat'in yerleşik mini uygulama programlarını kullanarak işlemleri kolaylaştırmak ve Çin'deki tüketicilerin ilgisini çekmek için kullandığı Walmart ve Starbucks gibi ABD firmaları için hoş bir haber olacağını söyledi.

Karar, WeChat sahibi Tencent Holdings’in çevrimiçi oyun operasyonları da dahil olmak üzere diğer işletmeleriyle yapılan işlemleri engellemeyecek ve Apple, Google veya diğer şirketlerin Amerika Birleşik Devletleri dışında herhangi bir yerde TikTok veya WeChat uygulamalarını sunmasını engellemeyecektir.

Söz konusu bu yasaklar, Trump tarafından 6 Ağustos'ta yayınlanan ve ticaret departmanına ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğunu düşündüğü uygulamalardan hangi işlemlerin engelleneceğini belirlemesi için 45 gün veren bir çift idari emre yanıt olarak verildi. Bu son tarih Pazar günü sona eriyor.

ABD Ticaret departmanı yetkilileri, uygulamaların veri toplamasının yarattığı riskler nedeniyle olağanüstü bir adım attıklarını söyledi. Çin yönetimi ve şirketler, ABD'deki kullanıcı verilerinin casusluk amacıyla toplandığını yalanladı.

Trump yönetimi: TikTok ve WeChat önemli tehditler oluşturuyor

Trump yönetimi, "güvenilmeyen" Çin uygulamalarını ABD dijital ağlarından temizlemeyö yönelik çalışmalarını artırdı ve TikTok ve WeChat'i "önemli tehditler" olarak adlandırdı.

Çinli sosyal medya platformu TikTok'un Amerika Birleşik Devletleri'nde 100 milyon kullanıcısı var ve özellikle genç Amerikalılar arasında son derece popüler.

Analiz firması Apptopia, Ağustos ayı başlarında WeChat'in Amerika Birleşik Devletleri'nde günlük ortalama 19 milyon aktif kullanıcısı olduğunu söyledi. 

Ticaret departmanı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kişileri uygulamaları kaldırmaya veya kullanmayı bırakmaya zorlamayacak, ancak güncellemelere veya yeni indirmelere izin vermeyecektir. 

 


İlgili uygulamalar

PAYLAŞ