Trump istediğini aldı! TikTok global operasyonları Oracle ve Walmart tarafından satın alındı - Haberler - indir.com

Trump istediğini aldı! TikTok global operasyonları Oracle ve Walmart tarafından satın alındı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 56 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-09-21 13:55:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

ABD ile yaşadığı sorunlar ile uzun süredir teknoloji gündemini meşgul eden TikTok sorunu çözüldü. Trump vatandaşlarının TikTok verilerini tamamen güvence altına aldı ve yüklü bir vergi ödetti.

Kurulduğu günden kısa süre sonra tüm dünyada fenomen haline gelen ve 3 milyar civarında kullanıcıya sahip olan TikTok uygulaması; Çin kaynaklı olduğu için ABD’de sorun çıkarmış, Trump hükümetinin hedefi haline gelmişti. Problem mutlu sonla bitti.

TikTok ile Oracle anlaşmasına ABD onayıTikTok ile Oracle anlaşmasına ABD onayı

Trump nihayet istediğini aldı

Geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı Trump, kısa süre içerisinde fenomen olmayı başaran uygulamanın güvenlik zafiyetleri olduğunu belirterek ABD operasyonlarının devredilmesini istemişti. Eylül ortasına kadar verilen süre tamamlandı ve Oracle ile Walmart’ın hazırladığı plan Trump’a sunuldu. Trump planı gözden geçirerek konsept anlamında onayladığını duyurdu.

Yapılan plana göre yeni kurulan TikTok Global şirketinde Walmart ve Oracle yüzde 20 oranında hisseye sahip. Bu hisse ile ABD ve diğer bazı ülkelerde yönetim hakkına sahip oldu. ByteDance ise yüzde 80 hisseye sahip ve diğer bölgelerin de yönetimini üstleniyor.

Oracle yeni şirketin güvenli bulut altyapı sunucusu olacak ve ayrıca ABD vatandaşlarının verilerini tutacak. Walmart ise e-ticaret ve reklam altyapısını yönetecek. TikTok Global yakın dönemde borsaya açılacak ve hazineye de 5 milyar dolar civarında vergi ödeyecek.

Bir diğer taraftan TikTok Global ile bazı önemli yatırımcılar; yapay zeka destekli video eğitim programı düzenleyecek. Bu videolarda matematik, okuma, bilim, bilgisayar mühendisliği gibi pek çok branş yer alacak.

ByteDance zorunlu olarak bu anlaşmayı kabul etmiş durumda ancak eğitim girişiminden ne yazık ki yeni haberi olmuş. Ayrıca daha önce de gündeme geldiği gibi ByteDance kesinlikle tavsiye algoritmasını erişime açmayacak. Bunun yerine Oracle çekirdek kodları inceleyecek ve TikTok Global için kendi algoritmasını oluşturacak. Bu gelişmeler sonrasında artık TikTok’un ABD’de yasaklanması için bir neden de kalmamış oldu.



PAYLAŞ