Toshiba'dan Kuantum İnternet Konusunda Önemli Adım - Haberler - indir.com

Toshiba'dan Kuantum İnternet Konusunda Önemli Adım

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 8 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-27 20:30:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Quantum internet konusunda çalışmalar gerçekleştiren Toshiba, yeni projesini ve planlarını aktardı.

Şirket tarafından yapılan yeni açıklamaya göre 600 kilometreyi aşkın uzunluktaki bir hatta fiber optik ile bağlantı sağlandı. Üstelik mevcut hizmette veri gizliliğinin sağlanabilmesi adına tüm veriler kuantum kriptografi ile şifrelendi. Şirket tarafından yapılan açıklamada  yeni hat ile birlikte çeşitli konumlara yeni bağlantı imkanının sunulduğu belirtilirken, mevcut projede dünyada ilk olarak görülen Twin Field teknolojisi kullanıldı.

Çift bant stabilizasyon tekniği olarak bilinen Twin Field, daha çok Quantum projelerde tercih edilen bir yöntem. Proje kapsamında sıcaklık ve gerilim dalgalanmalarının herhangi bir problem yaratmaması adına tercih edilen teknik,  böylece mevcut sorunların ortadan kaldırılmasını ve önlenmesini sağlayacak. Mesafenin çok uzun olması, verilerin stabil bir şekilde iletilmesini engellerken Toshiba çift bant tekniğini kullanarak verimliliği arttırmayı başarmış durumda. İki Optik referans sinyallerin gönderilmesi ile birlikte dengelenen veriler, böylece herhangi bir kayıp yaşanmadan karşı tarafa iletilebiliyor.

İlk Kez 600 Kilometreye Ulaşıldı

Toshiba tarafından gerçekleştirilen çalışma dünya genelinde bir ilk olarak dikkat çekiyor. Bugüne kadarki süreç içerisinde kuantum anahtar dağıtımında 600 kilometre ulaşılamamıştı. Ancak Toshiba yeni teknolojiler ile desteklediği projesinde, uzak mesafelerde dahi iletişimin kolay bir şekilde sağlanabileceğini gösterdi. Bu durum Quantum İnternet olarak adlandırılan son teknolojiye yönelik önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. 

Yeni Hat, Veri Akışını Hızlandıracak

Kamu kurumları, bankalar ve özel kurumlar tarafından kullanılacak olan bu yeni hat, çok gizli bilgilerin transfer edilmesini sağlayacak. Bugüne kadar benzer projeler ile pek çok farklı çalışma gerçekleştirilirken Toshiba'nın yeni teknolojisi, gizlilik odaklı olması sayesinde çok daha fazla dikkat çekmeyi başarmış durumda.

Mevcut teknolojinin önümüzdeki dönemlerde daha etkin bir şekilde kullanılması planlanıyor. Teknolojinin son tüketici için herhangi bir fayda sağlamayacağını da söylemek gerekiyor. Ancak Quantum anahtar dağıtımı üzerinde elde edilen deneyimler ve kullanılan yeni teknolojiler, standart internet altyapılarında da tercih edilebilir. Böylece daha hızlı, daha verimli ve performans sunabilecek altyapıların kurulması ve bağlantılar ile bu internet hizmetinin sunulması mümkün olabilir 





PAYLAŞ