TOGG, Açtığı Domain Davasını Kaybetti - Haberler - indir.com

TOGG, Açtığı Domain Davasını Kaybetti

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 50 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-17 10:30:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu olarak adlandırılan TOGG, domain ismi için açtığı davayı kaybetti.

Türkiye'nin yerli otomobili projesi olarak duyurulan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG) projesi, geçtiğimiz yıl itibariyle tanıtılmış ve Gemlik bölgesinde üretim için fabrika kurulmaya başlanmıştı. Girişim aynı zamanda domain ve diğer kritik detaylar düşünülmeden başlatıldığından dolayı domainin başka bir firma tarafından satın alındığı kısa süre içerisinde fark edildi. Domain için başlatılan dava sürecinde ise yargı domain davasında kesin kararını verdi.

18 Yıldır Domain Yabancı Bir Şirkete Aitmiş!

Davada domainin tarihsel gelişiminde kullanım haklarına yönelik kapsamlı bir araştırma yapılırken araştırmalarda domainin 18 yıl boyunca aynı şirket tarafından kullanıldığı ortaya çıkarıldı. George Cloud Ofisi'ne ait olan domain, 18 yıldan beri aynı şirket tarafından kullanıldığından dolayı böyle bir davada Türkiye'nin haklı olamayacağı ve bu nedenle de davanın reddedildiği belirtildi.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) de Türkiye'nin bu alandaki şikayetini reddettiği gibi alınan karar sonucunda Türkiye'nin Uluslararası alanda togg.com’u kullanma imkanı kalmadı. Ancak togg.com.tr kullanılması önünde şu an için bir engel bulunmuyor.

Türkiye “Ters Alan Adı Ele Geçirme” İle Suçlandı

Yabancı şirkete yönelik açılan davada Amerikalı şirketin art niyet içinde hareket ettiği ve bu nedenle domainin Türkiye'ye teslim edilmesi gerektiği öne sürüldü. Ancak TOGG kurulmadan en az 5 yıl önce şirket tarafından domainin alındığını belirten mahkeme, Türkiye'yi “Ters alan adı ele geçirme” gerekçesiyle “kötü niyetli” olarak suçladı. Türkiye'nin mevcut alan adının kayıtlı olduğunu bilmesi gerektiğine hükmeden mahkeme, bu nedenle Türkiye'nin davadaki hiçbir talebini olumlu yanıt vermedi.

Kritik Davada Karar Açıklandı!

TOGG domain kapsamında görülen davada domainin "The Office of George Cloud"a ait olduğu tespit edildi. Bu nedenle de dava Türkiye adına olumsuz olarak sonuçlanırken kararda gerekçe, "Davalı, söz konusu işletmeyi satın aldıktan sonra uzun yıllar boyunca 'George Cloud Ofisi' adını ve ihtilaflı alan adını kullanmaya devam etmiştir, çünkü şirket bu işletmeyi kullanma yeteneğine bağlı olan kurulu yazılım sistemleriyle uzun süredir devam eden bir müşteri tabanına bilgi teknolojisi hizmetleri sunmaktadır" şeklinde açıklandı. Dava sonucunda Türkiye cephesinden henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

https://t.co/U7gYrgc0Iw için açılan davada Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi Ve Ticaret AŞ'nin domaini tersine ele geçirmeye çalıştığına karar verildi. https://t.co/HRsochq6uy

— Domainler.com (@domainlercom) September 15, 2021




PAYLAŞ