Tinder hassas kullanıcı verilerini paylaşma suçlamasıyla karşı karşıya! - Haberler - indir.com

Tinder hassas kullanıcı verilerini paylaşma suçlamasıyla karşı karşıya!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 39 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-15 12:20:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Uygulama

Grindr, OKCupid ve Tinder gibi popüler arkadaşlık uygulamalarının kullanıcılara ait hassas kişisel bilgileri sızdırdığını ileri süren bir iddia gündeme geldi. Twitter'ın MoPub'ı da kişisel veri ihlalleri ile suçlanıyor. Söz konusu ihlaller diğer uygulamalar için de geçerli.

En çok tercih edilen arkadaşlık uygulamalarından olan Grindr, OKCupid ve Tinder'a kullanıcıların hassas kişisel verilerini paylaştığına dair suçlamalar yöneltildi. Norveç Tüketici Konseyi tarafından yayınlanan bir rapor doğrultusunda, adı geçen uygulamaların GPS konumu, cinsiyeti ve diğer kişisel bilgileri sorumsuzca ve çeşitli seviyelerde yaydığı tespit edildi.

Grindr kullanıcılarının HIV bilgilerini ve cinsel grup hüviyetlerini anlaşmalı olduğu reklam partnerleri ile paylaşmadığını savunuyor olsa da kullanıcıların takip bilgilerini ve uygulamanın adını kullanıcıları LGBT olarak tanımlayarak çok sayıda kuruma ilettiği belirtiliyor. OKCupid ise analiz şirketi olan Braze'e kullanıcıların uyuşturucu kullanımı, etnik köken ve siyasi görüş bilgilerini veriyor. 

Net bir açıklama yapılmadan bilgiler toplanıyor

Grindr

Rapor içerisinde aracı reklam şirketleri de suçlanıyor. Grindr ile birlikte çalışan Twitter'ın MoPub şirketinin kullanıcı verilerini AT&T's AppNexus ve OpenX'e vermiş olduğu belirtiliyor. Üstelik adı geçen bu şirketlerin elde ettikleri bilgileri başka kuruluşlarla paylaşma hakkını da saklı tuttuklarının altı çiziliyor. MoPub'ın 160'ın üzerinde partnerle çalıştığını belirten rapor, kullanıcıların her şirketin kendi kişisel verilerini nasıl kullanacağını onaylamasının mümkün olmadığına dikkat çekiyor.

Diğer yandan arkadaşlığa yönelik bir çalışması olmayan uygulamaların da yapmış olduğu ihlaller tespit edildi. Örnek olarak kıbleyi bulmak için çokça tercih edilen uygulama Qıble Finder ve kadınlarda regl düzeninin takip edilmesini sağlayan uygulama Clue gibi uygulamalar kullanıcılara aslında neyi onayladıklarına ya da uygulama içi ayarlarında neyi paylaştıklarını kontrol etmelerine dair net bilgiler vermiyor. Kullanıcılar bu durum karşısında ya uygulamanın yasal bilgilerini okumak ya da onayını geri çekmek için şirketle iletişime geçmek durumunda kalıyor. Grindr ve diğer uygulamalar veri kullanımını idare etmek için özellikle farklı hukuki dayanakları kullanarak kullanıcıların bu süreçte hangi yöntemle bilgilerin toplandığını anlamasını güçleştiriyor.

Norveç Tüketici Konseyi ile Avrupa Dijital Haklar Merkezi (NOYB), Avrupa Genel Veri Koruma Düzenlemesi'ne (GDPR) Grindr, Twitter, AppNexus, OpenX, AdColony ve Smaato ile ilgili şikayetlerde bulundu. Bu iki kuruluş, kullanıcılar ve üçüncü taraflar arasında yer alan güç dengesini değiştirmeyi hedefliyor.





PAYLAŞ