Tim Cook Facebook'un kişisel veri gizliliği hakkındaki tutumunu eleştirdi - Haberler - indir.com

Tim Cook Facebook'un kişisel veri gizliliği hakkındaki tutumunu eleştirdi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 56 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-01 20:01:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Geçtiğimiz hafta Mark Zuckerberg tarafından eleştirilere maruz kalan Apple sessiz kalmadı. Tim Cook Apple CEO'su katıldığı bir konferansta ismini vermese de Facebook'un iş modeline yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Apple’ın kullanıcılarının gizliliği için yayımladığı güncellemeye en çok tepki gösteren şirket Facebook olmuştu. Geçtiğimiz seneden beri perde arkasında devam eden gerginlik artarak devam ediyor. Kişisel veri gizliliği sorunu çözülünceye kadar Facebook gündemde olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Facebook'tan iOS 14 kullanıcıları için yeni giriş sistemiFacebook'tan iOS 14 kullanıcıları için yeni giriş sistemi

Facebook'un bu konuda yapılan haberde de var olmasının en temel nedeni ise şirketin 'kişisel verilerin toplanmasına ve işlenmesine' odaklanan iş modeli. Sosyal medya uygulamalarıyla dünya çapında tekel haline gelen Facebook algoritması sayesinde kullanıcılardan veri topluyor ve kullanıcıları 'kullanılacak birer malzeme' haline getiriyor. Şirketin bu tutumu hem kullanıcıların, hem de teknoloji devlerinin tepkisini çekiyor.

Mark Zuckerberg Apple gizlilik konusunda kullanıcılara yalan söylemekle suçluyor

Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde bir konuşma yapan Mark Zuckerberg, “Apple, uygulamalarımızın ve diğer uygulamaların çalışma şekline müdahale etmeye çalışıyor. Kullanıcıların yalnızca kendi uygulamalarını tercih etmelerini istiyor. Ve bu, dünya çapında milyonlarca işletmenin büyümesini etkiliyor” demişti.

"İnsan olma özgürlüğünü kaybederiz"

Apple CEO'su Tim Cook ise European Computers, Privacy & Data Protection (CPDP, Avrupa Bilgisayarlar, Gizlilik ve Veri Koruması) konferansında kişisel veri gizliliğini ele aldı. Cook açıklamasında her ne kadar doğrudan 'Facebook' adını geçirmese de eleştirilerin odağı Facebook’tu.

Kişisel verilerin toplanması ve kullanılması konusunda konuşan Tim Cook açıklamasında “Daha önce de söylediğim gibi, hayatımızdaki her şeyin toplanıp satılabileceğini 'normal' olarak kabul edersek, o zaman veriden çok daha fazlasını kaybetmiş oluruz. İnsan olma özgürlüğünü kaybederiz.” İfadelerine yer verdi.

Özellikle sosyal medyada büyüyen komple teorilerini ve aşıya yönelik haberlere değinen Tim Cook “Eğer bir işletme, yalan bilgi veren kullanıcılar, seçim olmaktan çıkmış seçimler ve veri istismarı üzerine kuruluysa bu işletme övgülerimizi değil 'küçümsenmeyi' hak ediyor.” Dedi.

Ek olarak Apple'ın gizlilik konusundaki hassasiyetinin de altını çizen Tim Cook, teknoloji etiğinin kişilere fayda sağlayacak şekilde geliştirilen teknoloji olması gerektiğini belirtti. Tim Cook aynı zamanda CPDP'nin veri gizliliği ve verilerin korunması konusunda yürürlükte olan yasasını da takdir ederek ABD'de de benzer bir yasanın geliştirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.


Avrupa Birliği Apple, Facebook, Amazon ve Alphabet CEO'larını duruşmaya çağırdıAvrupa Birliği Apple, Facebook, Amazon ve Alphabet CEO'larını duruşmaya çağırdı
Facebook 'Reklam Hedefleme Verilerine' araştırmacılar ulaşabilecekFacebook 'Reklam Hedefleme Verilerine' araştırmacılar ulaşabilecek

PAYLAŞ