TikTok'un yayımcı şirketi ByteDance ABD'ye 92 milyon dolar tazminat ödeyecek - Haberler - indir.com

TikTok'un yayımcı şirketi ByteDance ABD'ye 92 milyon dolar tazminat ödeyecek

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-01 16:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Dünyanın en büyük platformlarından TikTok'un sahibi ByteDance, ABD sınırları içerisinde açılmış olan 21 adet dava için 92 milyon dolar ödeme yapması kabul edildi. Söz konusu bu davalarda kullanıcılara ait olan verileri kar elde etmek amacıyla kullanmakla suçlanan TikTok, yapılan tekliflerin kabul edilmesi halinde suçlamalardan kurtulmuş olacak. 

Reuters, son yıllarda oldukça popüler olan sosyal ağı TikTok'un kurucusu olarak hizmet veren ByteDance'in, ABD'de açılan toplu davalar için 92 milyon dolar ödeme yapmayı kabul ettiğinin bilgisi verildi. Bu anlaşmayla beraber ByteDance, bir yıldan daha uzun bir süredir devam eden toplu davalardan kurtulma imkanı da elde edilmiş oldu. Konuyla ilgili olarak açıklamalar yapan sözcü, davaların çok daha uzun bir süredir devam ettiğini ve bu süreçten kurtulmak adına bu anlaşmanın kabul edildiğini dile getirdi. ABD'de açılan bu davalara göre TikTok yönetimi, gösterilecek herhangi bir reklamı belirlemek ve bundan kar elde etmek amacıyla, kullanıcıların verilerini kullanıyordu. Üstelik kullanılan bu veriler arasında kullanıcıların alışkanlıkları bir yana dursun, biyometrik veriler dahi bulunuyordu. Konuyla ilgili olarak yapılan anlaşmanın mahkeme heyeti tarafından kabul edilmesiyle davalar da düşmüş oldu. 

TikTok ve WeChat içinde olmak üzere 59 uygulama Hindistan'da yasaklandıTikTok ve WeChat içinde olmak üzere 59 uygulama Hindistan'da yasaklandı

"İddiaları kabul etmiyoruz"

TikTok adına sözcü olan kişinin açıklamalarda, yapılan suçlamalar net bir şekilde reddedildi. Fakat söz konusu iddialar sadece ABD'de değil aynı zamanda diğer ülkelerde de gündem olmayı başardı. Aynı zamanda TikTok'un çocukların güvenliğini de yeterince sağlamadığı dile getiriliyordu. Hatta Avrupa Tüketici Örgütü de kısa bir süre önce harekete geçti ve TikTok, Avrupa Birliği Komisyonu'nun nasıl bir karar alacağı, TikTok için daha kritik bir sürecin başlayabileceği anlamına geliyor. 

Davada görev alan avukatlara göre TikTok şirketinin ödemeyi kabul ettiği 92 milyon dolar, ABD'de açılmış olan benzer davalar arasında en yüksek tutar olarak değerlendiriliyor. Ancak, bu konuda açılmış olan 21 davanın olduğu bilgisi, ByteDance'in dava başına yaklaşık olarak 4,4 milyon dolarlık ödeme yapacağı anlamına geliyordu. Konuyla ilgili olarak süreç halen devam ediyor. Mahkemece değerlendirilen bu davada ne karar verileceği merak edilen konular arasındadır. Gelecek günlerde detaylı bilgilerin gelmesi bekleniyor. 

 


İlgili uygulamalar
TikTok hız kesmiyor! Şimdi de televizyonda yerini alıyorTikTok hız kesmiyor! Şimdi de televizyonda yerini alıyor
ABD TikTok yasağını gözden geçirme kararı aldıABD TikTok yasağını gözden geçirme kararı aldı
TikTok Euro 2020'nin global sponsoru olduTikTok Euro 2020'nin global sponsoru oldu

PAYLAŞ