TikTok'tan, müzik endüstrisinin kurallarını değiştirecek hamleler - Haberler - indir.com

TikTok'tan, müzik endüstrisinin kurallarını değiştirecek hamleler

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 41 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-22 16:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarının başında gelen TikTok, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını sebebiyle evlere kapanılan bir yıllı süre boyunca küresel anlamda büyüme sağlamaya devam etti. TikTok, yakaladığı bu başarılı ivme sayesinde müzik endüstrisine de uyarlamalar yapmaya b aşladı. 

TikTok, müzikseverler için de başarı gelirdi

Son aylar içerisinde popüler platform TikTok, müzik endüstrisinde dikkat çekecek başarı öykülerinin bazılarına ev sahipliği yapıyor. Örnek vermek gerekirse, uygulamada bulunan Nathan Evans adlı bir kullanıcı, Yeni Zelenda bölgesinin 19. yüzyıla ait olan The Wellerman adlı parçasıyla oldukça başarılı bir viral imkanı elde etti ve bununla beraber bir plak şirketiyle anlaşma imzaladığı aktarıldı. Ardından ise kendine albüm çıkarma fırsatına sahip oldu. 

TikTok Euro 2020'nin global sponsoru olduTikTok Euro 2020'nin global sponsoru oldu

Bu durum haliyle bakıldığında müzik endüstrisi uzmanları için TikTok'un önemli ve yıkıcı unsurlarından biridir. Uygulama içerisinde hangi şarkıların viral haline geleceğini tahmin etmek oldukça zordur. Büyük pop şarkıları uygulama içerisinde telif hakları gerekçesiyle genellikle bulunmuyorken eski ve imzasız olan şarkılar ve dikkat çekici olan remixler TikTok'un algoritması tarafından öne çıkarılıyor. TikTok, her ne kadar medyada kendini bu şekilde bir tür meydan okuma olarak kendini nitelendiriyor olsa da, bu durum rakamlarda kendini farklı gösteriyor. Sosyal medya pazarlama şirketi olan Fanbytes'in müzik ortaklığı müdürü olan Dylan Pasqua’nın aktardığı bilgilere göre, TikTok aslında Instagram ya da YouTube’a göre oldukça farklı bir seviyededir. Zira şirkette binlerce görüntüleme almak artık çok daha kolay bir hal aldı.

Bununla beraber uygulama çok yüksek bir büyüme oranına da sahiptir. Pasqua aynı zamanda, Universal, Sony ve Warner gibi plak şirketlerine imza atan sanatçılara TikTok'taki varlıklarını inşa etmeye çalıştıklarını dile getirdi. Müdür konuyla ilgili açıklamasında YouTube'da 3 milyon, TikTok’ta ise 17,4 milyon gibi ortalama izlemeye yönelik hareket ettiğinden bahsedildi. Ki elbette ki bu gidişat ile beraber oldukça sıradan bir orana tekabül ettiği bir gerçektir. Aynı zamanda Apple Music ve Spotify gibi akış hizmetlerinden çok daha farklı olarak TikTok, bir video paylaşım uygulaması olduğu için önceliği müzik paylaşmaya vermedi. Kullanıcılarına müzik parçalarını ücretsiz olarak sunması da tartışmalara kapı açmış oldu. Sektörde yer alan kişiler, uygulamada kullanılan müziklerin en az yüzde 50'sinin lisanssız olduğu da iddia edildi. Bu da elbette ki DMCA kuralları gereğince telif ihlallerinin deveye girmesini ve büyük yasal işlem tehditlerine sebep oldu. Müzik piyasasında yaşanan bu devrimsel nitelikte değişikliklerin nasıl ilerleyeceğini yakın zamanda görmek mümkün olabilir. 

 

 


İlgili uygulamalar
Avrupa Tüketici Birliği TikTok'u mercek altına alıyorAvrupa Tüketici Birliği TikTok'u mercek altına alıyor
Twitter TikTok'a rakip olacakTwitter TikTok'a rakip olacak
TikTok'un yayımcı şirketi ByteDance ABD'ye 92 milyon dolar tazminat ödeyecekTikTok'un yayımcı şirketi ByteDance ABD'ye 92 milyon dolar tazminat ödeyecek

PAYLAŞ