TikTok yasağı askıya alındı - Haberler - indir.com

TikTok yasağı askıya alındı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 38 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-09-29 11:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

TikTok platformuna getirilen yasaklarla bilinen bu süreç içerisinde yeni gelişmeler yaşandı. Federal mahkeme, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenliği sağlamak amacıyla yasaklamak istediği sosyal medya platformunun lehine olan bir karar verdi. Başkan Trump, ilk etapta ByteDance’e TikTok markasını ABD menşeli bir firmaya satma konusunda 15 Eylül 2020 tarihine kadar süre vermişti.

TikTok, bu süre zarfında hiç bir ABD merkezli şirket ile anlaşmaya girmedi. Trump, bu durumdan dolayı hem Google'a hem de Apple'a TikTok uygulamasının yasaklanma emrini vermişti. TikTok esasında 20 Eylül 2020 tarihinde ABD'de indirilemez ve hatta kullanılamaz hale getirilecekti. Çin merkezli olan popüler sosyal medya platformu, Trump'ın istediğini yapacağını aktarmıştı. Bu söylemin ardından Oracle, Walmart ve TikTok üçlüsü el sıkışmak için masaya oturmuştu. Bu anlaşmaya olumlu bakan Trump, Çin menşeli uygulamaya bu anlaşmanın sağlanması için 1 hafta süre daha tanımıştı. Daha sonra Walmart ve Oracle ikilisi ile anlaşamayan ByteDance, bugün ABD’ye veda etmeye hazırlanıyordu ancak beklenen olmadı.

Instagram, Reels’i TikTok’a alışmış kişiler için daha kullanışlı hale getirmeye çalışıyorInstagram, Reels’i TikTok’a alışmış kişiler için daha kullanışlı hale getirmeye çalışıyor

TikTok'a gelen yasak askıya alındı!

Bu olaylardan kısa bir süre önce ABD'nin ifade özgürlüğü için belirlemiş olduğu kanunlara aykırı olduğu gerekçesi ile Trump'ın yasak kararına itiraz eden ve dava açan TikTok, Google ve Apple kullanıcıları tarafından kullanılmaya devam etmek istediğini söylemişti. Federal Yargıç Carl J.Nichols, Trump’ın TikTok yazılımını Google ve Apple gibi uygulama mağazalarından ihraç eden yasaklama kararını geçici bir süre için askıya aldı. TikTok bu karar sayesinde ABD’de yaşayan kullanıcılar tarafından kullanılmaya devam edecek.

Nichols, TikTok 'un ekibine yeteri kadar süre tanımadığını ve Trump'ın kararını da bencilce bulduğunu aktardı. ABD Ticaret Bakanlığı, yargıcın bu kararına karşılık Trump’ın TikTok için verdiği kararı yasalara aykırı olmayan ve ulusal güvenliği dikkate alan bir karar olarak nitelendirdi. TikTok; mahkeme tarafından verilen karardan memnun olduğunu, haklarını savunmaya devam edeceğini ve Trump ile anlaşmak için her türlü yola başvuracağını duyurdu. ABD Ticaret Bakanlığı, bu işin peşini bırakmayacağını açıkladı. TikTok yasağı meselesi dünya gündemini bir süre daha meşgul edecek.

30 Eylül 2020 tarihinde bu konu ile ilgili yeni bir gelişmenin yaşanacağı düşünülüyor. Nichols, TikTok ile Trump yönetiminden Ortak Durum Raporu (JSR) olarak adlandırılan bir rapor hazırlamasını istedi. Bu karar nihai ve bozulamaz bir karar değil. Buradan hareketle TikTok yönetiminin elini çabuk tutması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde bu meselenin nereye doğru ilerleyeceğini görmek mümkün olacak gibi gözüküyor. 


İlgili uygulamalar
Türkiye’de en çok takip edilen 15 TikTok fenomeniTürkiye’de en çok takip edilen 15 TikTok fenomeni
TikTok şeffaflık raporunda 104 milyon videonun kaldırıldığını açıkladıTikTok şeffaflık raporunda 104 milyon videonun kaldırıldığını açıkladı
Bir kez daha TikTok güvenlik zafiyeti ile gündemdeBir kez daha TikTok güvenlik zafiyeti ile gündemde

PAYLAŞ