TikTok uygulamasının karanlık yüzü - Haberler - indir.com

TikTok uygulamasının karanlık yüzü

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-08-07 13:33:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Ülkemizde 25 milyonluk bir kullanıcı kitlesine sahip olan ve dünya genelinde popüler olan TikTok, bu popülerliğinin arkasında yoğun bir şekilde eleştirilmeye devam ediyor. TikTok sadece bir sosyal mecra olmanın yanı sıra çeşitli bir çok olayında içerisinde barınıyor. Don dönemin büyümeye devam eden sosyal medya uygulaması TikTok, ücretsiz olması ve eğlenceli içerikler çekilebilmesi ile dikkat çekiyor. Ancak platformun ücretsiz olması içerisinde birçok ahlak ve yasa dışı görüntülerinde barınabileceği anlamına geliyor. Beş defa üst üste en çok indirilen uygulama olmayı başaran TikTok için Türkiye dünya çapında en fazla kullanılan 3.ülke konumunda bulunuyor.

TikTok’un İlginç Yapısı ve Başarısı

TikTok Hesabınızı Tamamen SilmekTikTok Hesabınızı Tamamen Silmek

Ülkemizde 52 milyonluk sosyal medya kullanıcı kitlesi bulunurken, TikTok ise 25 milyon kişiye hitap ediyor. Dünya genelinde ise uygulamanın 500 milyonluk aktif kullanıcı sayısı bulunuyor. TikTok ile boşanmalar ve sicili bozulan kullanıcılar dahi bulunuyor. Öyle ki geçtiğimiz Haziran ayında Hindistan’da 2 çocuk annesi bir kadına kocası TikTok kullanmasını yasakladığı için zehir içerek intihar etmişti. Bir başka olayda ise 15 yaşındaki bir kız TikTok uygulamasında fazla vakit geçirdiği için ikaz eden büyükannesine kızarak doğum gününde kendini asarak intihar etmişti.

Ayrıca içeriklerinden ötürü Endonezya ve bazı ülkelerde TikTok uygulaması yasaklanmış durumda. Sosyal felaket adı altında değerlendirilen uygulama 15 saniyelik efekt ve sesler eklenerek video çekim özelliğine sahip durumda. Ancak içeriklerde korku, cinsellik ve eğlence olarak birçok durum bulunabiliyor. Platform kuralları gereği 18 yaşından küçük kişilerin video paylaşması yasak olurken, ailelerin çocuklarını sürekli denetlemesi gerekiyor.

Konu hakkında adli bilişim uzmanı İsa Altun şu sözleri dile getirdi; “Tiktok bireylerin aşırı fenomen olma duygusuyla bir ruh bozukluğuna işaret ediyor. Örneğin bir videoda kendisini yerden yere atan genç, beğeni ve tık uğruna bir sonraki videoda hıçkıra hıçkıra ağlayabiliyor” 

“Cazibeli tekliflere kanmayın. Özellikle ergen yaştaki çocukların ‘dikkate alınma’, ‘ilgi görme’, ‘fenomen olma’, ‘tanınma’, ‘takdir edilme’, ‘farklı görünme’ duyguları zirvede oluyor. Aileler Tiktok’ta şöhret olmak isteyen çocuklarına daha fazla özen göstermeli, yakından gözlemlemelidir.”


İlgili uygulamalar
TikTok, yapay zeka hizmeti JukeDeck'i satın aldıTikTok, yapay zeka hizmeti JukeDeck'i satın aldı
TikTok telefon üretecekTikTok telefon üretecek

PAYLAŞ