TikTok ile Oracle anlaşmasına ABD onayı - Haberler - indir.com

TikTok ile Oracle anlaşmasına ABD onayı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 50 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-09-21 11:30:00
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

ABD, TikTok ile Oracle ikilisi arasında yapılan anlaşmayı resmen onayladı. Başkan Donald Trump, onaylama kararını gazetecilere yaptığı açıklama ile duyurdu.

Uzun süredir teknoloji dünyasının gündeminden düşmeyen ve bir numaralı konuşulan konu olan TikTok – ABD krizi, nihayet çözülmeye yüz tutuyor. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Oracle ile ByteDance, TikTok’un ABD operasyonları odağında bir anlaşma yapmıştı. İşte yapılan bu anlaşma, ABD Başkanı Donald Trump’ın onayını alması ile birlikte resmi bir boyut kazanmış oldu.

Samsung Galaxy F serisi, kamera odaklı olacak!Samsung Galaxy F serisi, kamera odaklı olacak!

Oracle ve TikTok arasındaki anlaşma ne anlama geliyor?

Yapılan söz konusu anlaşmanın detaylarını daha iyi kavramadan evvel biraz geriye gidelim ve Trump’ın TikTok’a neden bu kadar kafayı taktığını hatırlayalım. Donald Trump, TikTok’u ve daha doğrusu Çin menşeli tüm uygulama ve şirketlerini ABD’nin ulusal güvenliğine bir tehdit olarak görüyor. Bu iddiasını da TikTok’un Amerikan kullanıcıların verilerini izinsiz olarak Çin Hükümeti ile paylaştığını öne sürerek destekliyor. İşte bu anlaşma, bir nevi aslında Trump’ın gönlünü rahatlatacak.

Oracle ile ByteDance arasında yapılan anlaşmaya göre, ABD’nin Teksas eyaletinde ‘TikTok Global’ adlı yeni bir şirket kurulacak. TikTok, Amerikalı kullanıcıların tüm verilerini bu şirket adı altında yönetecek ve ABD’de tutacak. Bu şekilde ABD hükumeti dışarıya bilgi sızdırılmadığından emin olacak. Diğer taraftan, TikTok’un kaynak kodlarının ise Oracle ile paylaşılmayacağı da belirtildi. Donald Trump da yeni şirketin ABD ekonomisine 5 milyar Dolar katkıda bulunacağını ve 25 bin insana da istihdam sağlayacağını ifade ederek, anlaşmaya yönelik memnuniyetinin altını çizdi.

Ayrıca TikTok Global şirketinde Oracle %12.5Walmart Inc. ise %7.5 paya sahip olacak. Şirket, büyük oranda ABD’li yetkililer tarafından yönetilmeye başlanacak ve Walmart’ın İcra Kurulu Başkanı Doug McMillon da yönetim kurulunda söz sahibi olacak.

İki gün önce ABD Ticaret Bakanlığı, WeChat ve TikTok’un ABD’de uygulama mağazalarından yasaklanmasına yönelik hüküm vermişti. Şimdi Donald Trump’ın resmi onayından sonra ise Bakanlık, alınan karar ile uygulanacak olan söz konusu yasağı da bir hafta ertelediğini açıkladı.

Anlaşmayı Çin Hükumeti’nin de onaylaması gerekiyor

ABD her ne kadar TikTok ile Oracle anlaşmasını resmi olarak onaylamış olsa da, henüz TikTok krizini finalize etmek için çok erken. Zira Donald Trump’ın onayıyla anlaşma hayata geçemiyor, ek olarak Çin Hükumeti’nin de anlaşmayı onaylaması gerekiyor. Bu konuya ilişkin de ByteDance, çalışmalarına başladığını ve en kısa sürede ABD ve Çin kanunlarıyla uyumlu bir şekilde anlaşmaya varılacağını söyledi.

Eğer Çin tarafında herhangi bir pürüz çıkmaz ve resmi onay gelirse, TikTok krizi resmen çözülmüş olacak.

TikTok geçici CEO’su Vanessa Pappas da, Twitter hesabından yapmış olduğu açıklamada “Biz buradayız. Hiçbir yere gitmiyoruz!” ifadelerini kullandı.

#WeAreTikTok and we are here to stay! pic.twitter.com/AaA8OhpvGx — TikTok (@tiktok_us) September 19, 2020

pic.twitter.com/TgYSTyiIoh — TikTok (@tiktok_us) September 19, 2020




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ