TikTok-ABD krizinde başrol Mark Zuckerberg mi? - Haberler - indir.com

TikTok-ABD krizinde başrol Mark Zuckerberg mi?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 26 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-26 13:30:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Çinli sosyal medya platformu TikTok ile ABD arasında yaşanan kriz devam ediyor. Wall Street Journal kaynaklı iddialara göre ise ABD’nin TikTok’a karşı sert bir tavır içerisinde olmasının en büyük sebebinin Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in lobicilik hamleleri olduğu düşünülüyor. Öyle ki Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Çinli platform TikTok’un Amerika’daki varlığını sürdürebilmesi için ABD’li bir şirketin 45 gün içerisinde platformu satın alması gerektiği kuralını sunmuş ve bu koşulun yerine getirilmemesi durumunda ise uygulamanın Amerika’da yasaklanacağını kesin olarak belirtmişti. Amerika TikTok’ın zorluklar içinde ayakta kalmaya çalıştığı tek ülke olarak bulunmuyor. Gizlilik ve güvenlik suçlamaları olmak üzere Çinli bu uygulama dünyanın birçok yerinde yasaklanma eşiğine gelmiş durumda.

TikTok – ABD gerginliğindeki yeni isim Mark Zuckerberg

Tiktok'tan sonra şimdi de WeChat dava açmaya hazırlanıyorTiktok'tan sonra şimdi de WeChat dava açmaya hazırlanıyor

ABD’nin TikTok’a uyguluyor olduğu ambargonun sebebi olarak platformu casusluk ile suçluyor. Amerika’daki kullanıcı verilerine TikTok’un erişimini engellemek istiyor. Ancak Wall Street Journal’a göre bu yaptırımın sebebinin çok daha farklı olduğu düşünülüyor. İddialara göre ABD’nin TikTok’a karşı sert bir tavır almasının en büyük sebeplerinden birisi Facebook kurucusu Mark Zuckerberg oluyor. Zuckerberg, geçtiğimiz yılın sonbahar döneminde Washington’da ifade özgürlüğü hakkında bir konuşma yapmış ve gündeme gelmişti. Çinli teknoloji şirketlerinin sahibi olduğu potansiyel tehlikeler ve popüler video paylaşım uygulaması TikTok’tan da bahsetti.

Konuşma esnasında Zuckerberg, TikTok’ın Amerika’nın değerleri ve teknolojik üstünlüğü için risk oluşturduğunu belirtmişti. Konuyla yakından ilgilenen Zuckerberg’in Washigton’a düzenlediği gezi esnasında yetkililer ve milletvekilleri ile yaptığı görüşmeler de benzer sözleri dile getirmeyi sürdürdü. Ekim ayı sonunda Beyaz Saray’da gerçekleşen bir yemekte Donald Trump ile bir araya gelerek konu hakkında görüşme gerçekleştirmişti. Bu süreç içinde Zuckerberg ile kişisel olarak görülen iki senatör sonrasında ise istihbarat yetkililerine TikTok’un soruşturulmasını talep ettiler. Zaman geçmeden ise hükümet şirketin ulusal güvenlik incelemelerine başlamış oldu. İlerini dönemlerde de uygulamanın tamamen yasaklanacağı tehditleri gündeme gelmeye başladı.

TikTok’a uygulanacak olan yaptırımların ana faktörleri ise belli olmaya başladı. Zuckerberg Çin rekabeti hakkında açıklamalar yaparak Amerikan ekonomik gücü, ulusal güvenlik ve kültürel etki katkıları ile beraber ABD’li şirketleri destekleyecek olan Amerikan Edge adlı bir grup kurdu.


Yeni güncellemeyle birlikte Google Haritalar artık daha detaylı hale geldiYeni güncellemeyle birlikte Google Haritalar artık daha detaylı hale geldi
Google, Short Videos ile TikTok rekabetini artıracakGoogle, Short Videos ile TikTok rekabetini artıracak

PAYLAŞ