Tesla’ya otopilot güvenlik soruşturması açıldı - Haberler - indir.com

Tesla’ya otopilot güvenlik soruşturması açıldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 56 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-17 17:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Son dönemlerde otonom araçları kazaya karışan Tesla’ya ABD tarafından güvenlik soruşturması açıldı. Bir süre önce otonom araçlar için harekete geçen Tesla bu alandaki faaliyetlerini uzun bir süredir başarıyla sürdürüyordu ki çok geçmeden araçların kendi kendini kullanmasının ne kadar güvensiz olduğu ortaya çıktı. Tesla’nın geliştirdiği araçların ölümcül kazalara karışması kullanıcıları oldukça endişelendirdi. Kazalar nedeniyle biranda eleştirilerin merkezine oturan şirket için ABD hükumeti de harekete geçti.

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), şirketin otonom araçlarının karıştığı kazaların ardından Tesla’ya güvenlik soruşturması açtığını duyururdu. Ayrıca soruşturmanın Tesla’nın sürücüsüz otomobillerinde kullanılan otopilot yazılımıyla ilgili olduğu da öğrenildi.

Tesla’ya açılan otopilot güvenlik soruşturması 765 bin aracı kapsıyor

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından açılan güvenlik soruşturması, şirketin 2014 ila 2021 yılları arasında üretmiş olduğu Y, X, S ve 3 modellerini kapsıyor. Yapılan açıklamaya göre soruşturmadan 765 bin otomobil etkilenmiş durumda.

Tesla Model S Plaid, beklenenden daha hızlı olabilir

Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda ABD ve Çin’de ardı ardına meydana gelen ölümcül kazalar epey yankı uyandırmıştı ve Tesla’nın otopilot sistemi bir anda dünya gündemine oturmuştu. İddialara göre söz konusu kazalar şirketin sistemindeki yazılım hataları yüzündendi. Bu iddialar üzerine Elon Musk açıklama yaparak kazaların sürücülerin hatası nedeniyle gerçekleştiğini ve otopilot sisteminin sorunsuz çalıştığını söylemişti.

Ancak NHTSA tarafından açılan güvenlik soruşturmasının asıl nedeni bu kazalar değil. Kurumun yaptığı açıklamaya göre, şirket ürettiği ilgili otomobillerin 2018 senesinin Ocak ayından itibaren itfaiye, polis ve ambulans gibi acil durum araçlarına çarptığı 11 farklı kaza tespit edildiğini ve bu kazalarda 17 kişinin yaralandığı ve 1 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 

Bunun yanı sıra söz konusu kazaların hepsinin acil durum araçlarının park halinde olduğu sırada gerçekleştiğinin de altını çizen kurum, otomatik pilotun çalışması sırasında sürücünün dinamik sürüş görevine katılımını izlemek için kullandıkları teknolojiler ile otopilot yazılımını yeniden değerlendirmeye alacağı belirtti.

NHTSA’nın açtığı güvenlik soruşturmasının ardından Tesla hisselerinde yüzde 3,6′lık bir düşüş yaşandı. Şirketten konuyla ilgili henüz bir resmi açıklama gelmiş değil.





PAYLAŞ