Tesla Apple'a özendiği için cezaya çarptırıldı - Haberler - indir.com

Tesla Apple'a özendiği için cezaya çarptırıldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 17 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-27 09:00:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Tesla, Norveç’teki yazılımsal müdahalesi nedeniyle cezaya çarptırıldı. Norveç mahkemeleri her bir araç için 16 bin dolar ceza kesiti.

Tesla modellerindeki yeni yazılım güncellemesi, Tesla için cezayı da beraberinde getirdi. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda 2013 ve 2015 yıllarında Norveç’te satılan Model S ve Model X araçlarıyla ilgili yeni bir güncelleme yayınlandı. Güncelleme sonrasında kullanıcıların artan şikayetleri üzerinde yapılan değerlendirmede, yazılım güncellemesiyle birlikte Tesla’nın bataryalardaki şarj süresini uzattığı ve aynı zamanda araçlardaki menzil süresini düşürdüğü tespit edildi.

Tesla elindeki BTC'leri satmaya başladıTesla elindeki BTC'leri satmaya başladı

2019’da yayınlanmıştı

2019 yılında yayınlanan güncelleme sonrası hemen hemen tüm kullanıcılar benzer şikayetlerde bulundu. Araç sahipleri tarafından konunun mahkemeye taşınması ile birlikte ortaya çıkan gerçek, Tesla’ya cezayı da beraberinde getirdi. Araçlar için yapılan araştırmalarda Tesla’nın güncelleme ile müdahalede bulunduğu kanıtlanırken her araç sahibi için 16 bin 300 Dolarlık bir ceza kesildi. Araç sahiplerinde mağduriyet yarattığı gerekçesiyle kesilen bu ceza, ülkedeki her Tesla S ve Tesla X model araç sahiplerine ödenecek.

10 bini aşkın kişi mağdur!

Ülke basınında geniş bir yer bulan gelişmelerde ülke genelinde 10 bine yakın kullanıcının iki farklı modele sahip olduğu ve güncelleme sonrasında mağduriyet yaşadığı belirtildi. 30 kullanıcının başvurusu ile birlikte başlayan süreçte, diğer tüm mağdurların da mahkeme yoluna başvurması gerekiyor. Bu bakımdan ülke genelinde başlayacak başvurular ile birlikte Tesla için mevcut güncellemenin bedeli 163 milyon dolara kadar yükselebilir.

 Benzer bir ceza Apple’a da verilmişti!

Daha önce Norveç’te benzer bir durum Apple cephesinde de yaşanmıştı. 2020 yılının Kasım ayında cihazlarında benzer bir hamle gerçekleştiren Apple, 113 milyon dolar ceza almıştı. Mevcut dönemde Apple kullanıcıları, eski iPhone modellerinde yeni güncelleme ile birlikte ciddi bir performans sorunu yaşanmaya başladığını söylemişti. Apple şikayetler üzerine başlayan süreçte cihazlara yönelik hamlede bulunduğunu itiraf etmişti. 113 milyon dolarlık cezayı ödeyen Apple, isteyen tüm kullanıcıları için de ücretsiz batarya değişim desteği sunmuştu.

Tesla için Norveç’te başlayan yeni dönemde nelerin olacağı oldukça merak ediliyor. Konuyla ilgili henüz Tesla cephesinden herhangi bir açıklama gelmedi.



PAYLAŞ