Teleskopların yerini Kuantum Işınlama Cihazları alacak - Haberler - indir.com

Teleskopların yerini Kuantum Işınlama Cihazları alacak

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 28 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-10-25 17:40:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Donanım

Gelecekte uzayı gözlemlemek için kullanacağımı yöntem bugün kullandığımız yöntemlerle benzer olacak. Fakat bu defa görüntünün bize gelmesini beklemeyeceğiz. Aksine biz görüntüye gideceğiz.

Teleskopların yerini Kuantum Işınlama Cihazları alacak

İlk olarak çıplak gözle baktığımız yıldızlardan şekiller seçen insanlık olarak bu noktaya gelmemiz oldukça başarılı diyebiliriz. Hatta ışığın ötesine radyo frekansları, ısı ve radyasyonu takip edebiliyoruz. Fakat görmek bizim için yinede önemli. Yeni kuantum temelli teleskoplar sayesinde uzayı daha fazla görebileceğiz. Şu anda en büyük tek parça aynalı olan Extremely Large Telescope, 40 metre çağında bir aynaya sahip. Daha büyük aynalar oluşturamadığımız için daha küçük olan aynalardan setler oluşturarak kullanabiliyoruz. Fakat bu aynalarda bir noktadan sonra çok fazla bilgi kaybı yaşanmasına neden oluyor. Şu aşamada ulaşabildiğimiz en yüksek nokta 330 metre olarak tanımlanıyor.

Hubble uzay teleskopu şimdiye kadarki en uzak görüntüyü aldı!Hubble uzay teleskopu şimdiye kadarki en uzak görüntüyü aldı!

Kuantum dolaşıklık sistemi, evrenin bir yerinde parçacığa ne oluyorsa başka bir yerinde ona dolaşık olan parçacığa da aynısı oluyor demektir. Harvard'lı bir araştırma ekibi bu konu üzerine çalışmalar yaparken, normalde bu cihazın evreni taramak için gerekecek olan dolaşıklı parçacık sayısını aşağı çekmenin bir yolunu buldu. Bu yolla kurulan sistemle birlikte yapılacak olan teleskobun çapı yaklaşık olarak 30 kilometre olacak. Ekibin araştırmasını ilerletmesi bekleniyor. Bu sayede teleskobu desteklemek üzere kuantumun farklı alanlarında da çalışmalar yapılacak.



PAYLAŞ