Telefonları gece şarjda bırakmak zarar verir mi? - Haberler - indir.com

Telefonları gece şarjda bırakmak zarar verir mi?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 17 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-09 16:01:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Soru-Cevap

Telefon kullanıcıları için her zaman soru işaretlerine neden olan konulardan birisi de telefonları gece şarjda bırakmak zarar verir mi olmaktadır. Bu konuda sayısız araştırma, telefon üreticileri tarafından yapılan açıklamalar ve uzman önerileri gece şarjda bırakmak noktasında önemli veriler sunar.

Telefonları gece şarjda bırakmak zarar verir mi?

Gün içerisinde şarj ihtiyacının kolay bir şekilde karşılanabilmesi adına kullanıcıların telefonlar için genellikle uyku döneminde şarj alışkanlığı vardır. Kullanıcılar için pratik bir yöntem olan gece boyunca şarj etme, telefonlar için aslında ciddi zararlara sebebiyet verir. Sabaha kadar enerji akışına bağlı bir şekilde çalışacak olan telefonlarda, batarya zarar görebilir ve olası teknik hatalar nedeniyle patlama gibi durumlar da görülebilir. Bu nedenle kullanıcılar telefonlarının batarya sağlığını korumak ve olası riskleri almamak adına telefonlarını gece şarjda bırakmamalıdır. Bu batarya ömrü üzerinde de ciddi bir olumsuz etki yaratır.

Telefonlarda batarya ömrü nasıl uzatılır?

Batarya üretimlerinde belirli bir şarj döngüsü vardır ve bu döngü tamamlandıktan sonra batarya performansında düşüş yaşanır. Batarya şarj döngüsü ise pilin yüzdesinin 0'dan 100’e kadar şarj olmasını ve ardından yeniden yüzde 0’a düşmesini ifade eder. Bu nedenle bu döngü arttıkça, batarya ömrü giderek tükenmeye ve performans düşüşleri yaşanmaya başlar.

Mevcut pazardaki telefonların büyük bir bölümü lityum iyon pillere sahip olduğundan dolayı bu tür bataryaların yüzde 0 ile yüzde 100 şarj aralıklarında kullanılması önerilmez. Bu nedenle şarj oranının yüzde 20 ile yüzde 80 arasında tutulması, batarya ömrünün uzatılmasında etkilidir. Telefonu gece şarjda bırakmak, bataryayı tamamen tüketerek tamamen dolmasını beklemek, telefon bataryalarında giderek yapılan en büyük hatalar arasındadır.

Telefonlarda gece şarjında yapılan hatalar neler?

Telefonlar için gece şarj durumlarında telefonu şarjda bırakmak yapılan tek hata değildir. Telefonun yastık altında tutulması ya da çeşitli eşyaların altında bırakılması şarjda olan telefonların daha fazla ısınmasına neden olur ve patlama gibi problemlerin yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bu kapsamda telefonların gece boyunca şarjda olmaması  ve önerilen şarj oranlarında kullanılması, telefonların batarya sağlığının korunması için önerilir.





PAYLAŞ