Telefon bağımlılığı ve etkileri kanıtlandı - Haberler - indir.com

Telefon bağımlılığı ve etkileri kanıtlandı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-12-07 20:10:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Akıllı Telefonlar

Kuzey Amerika Radyoloji Derneği 2017 yılı değerlendirme toplantısında sunulan bir araştırma, akıllı telefon kullanımından dolayı genç insanların ve kullanıcıların beyin kimyasında bir dengesizlik oluştuğunu ortaya çıkardı.

Birçok insan akıllı telefon kullanmadan ya da internete bağlanmadan birkaç saat bile geçiremiyor. Ayriyeten telefon kullanmadan kendilerini yarım hissediyor, ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Bu android bağımlılığı iş dolayısıyla ya da tamamen keyfi nedenlerle meydana gelebiliyor. Ancak yeni yapılan bir araştırma, akıllı telefon bağımlılığının beyinde kimyasal değişikliklere yol açtığını açıkça belirtiyor.

Nöroradyoloji profesörü Hyung Suk Seo eşliğinde Seul'deki Kore Üniversitesi'nde çalışan bir grup araştırmacı, söz konusu olan bu verilere ulaştılar. Akıllı telefonlara veya internete bağımlı olan kişilerin beynindeki değişiklikleri araştırmak için manyetik rezonans spektroskopisi adı verilen bir sistem kullanıldı.

Sosyal yaşamdan, uyku bozukluğuna kadar her bir olası etkinin ne kadar şiddetli ve büyük  olabileceği, bu bağımlılık testinde ortaya çıkarıldı. Akıllı telefon ve internet bağımlılığı olan 12 gencin, diğerlerine göre depresyon, anksiyete, uyku bozukluğu gibi sorunlara daha yatkın oldukları tespit edildi.

Denekler deney öncesi ve sonrası olmak üzere iki kere muayene edildi. Soruna neden olan kimyasal maddelerinin miktarlarında önemli artışlar gözlemlendi. Diğer bir deyişle genç beyinlerin kimyasal yapısı değişiyordu.

Uyuşukluk, halsizlik ve kaygı gibi yan etkilere bağlı olarak, kişilerin bilişsel ve duygusal sinir ağları da değişim yaşıyor. Ayriyeten bu kişiler yetilerini geliştirme ve öğrenme konusunda önemli ölçüde hafıza kaybına uğruyorlar. Yani gün geçtikçe daha zor öğrenmeye ve algılamaya başlıyorlar.

 





PAYLAŞ