Teknoloji devleri Amerikan mahkemesinde ifade verecek - Haberler - indir.com

Teknoloji devleri Amerikan mahkemesinde ifade verecek

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 28 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-30 14:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Son zamanların heyecanla beklenen büyük hesaplaşmalarından biri bugün Amerikan Kongresi'nde gerçekleşecek. Teknoloji devleri arasında yer alan Google, Amazon, Facebook ve Apple'ın CEO'ları jüri önüne çıkacak. Söz konusu Antitrust (Haksız rekabeti engelleme) yasası çerçevesinde görüşleri alınacak teknoloji devlerinin 1 milyondan fazla belgeye karşı yapacakları savunma merak konusu.

Teknoloji devleri Amerikan mahkemesinin karşısına çıkacak

Geçtiğimiz haziran ayından bu yana Amerikan Meclis'indeki görevliler, teknoloji sektöründeki büyük isimlerine ne kadar güçlü olduğuna yönelik kapsamlı bir soruşturma içerisindeydi. 29 Haziran tarihinde Apple, Amazon, Google ve Facebook şirketlerinin CEO'larının katılım göstereceği yüzleşme için büyük gün geldi. Geçtiğimiz yıldan bu yana Meclis Yargı Komitesi'nin Amtitrust çalışmaları, soruşturmayı bugün yapılacak olan duruşmaya kadar görürdü. Duruşma sırasında yürütülen soruşturmada toplanana kanıtların kamuoyuyla da paylaşılması hedefleniyor. Denetleme şirketlerinde yıl boyunca 1 milyondan fazla belge alan Komite, konuyla ilgili beş halka açık oturum gerçekleştirmiş ve bu oturumlar yüzlerce saat sürmüştü.

Facebook'un KOVID-19 Türkiye etkisinin sonuçları açıklandıFacebook'un KOVID-19 Türkiye etkisinin sonuçları açıklandı

Daha önce Facebook’tan Mark Zuckerberg ve Google’dan Sundar Pichai Kongre’de bir çeşit soruşturma içerisine girmiş fakat bu konular altında hiç değerlendirilmemişlerdi. David Cicilline’nin liderliğinde yürütülen sürecin bu haftaki duruşmasında çok büyük bir belge havuzuyla gidileceği ve CEO’ların sorgulamadan kaçınması için çok az yer bırakıldığı ifade edildi. 90’lı yıllardaki Microsoft’a yöneltilen Antitrust davalarından sonra ilk defa bu kadar kapsamlı bir dava süreci ilerlerken, Zuckerberg, Pichai, Jeff Bezos ve Tim Cook için 13 aydır bu iddiaların hazırlandığı düşünüldüğünde, belge sayısının korkutucu olduğu ifade ediliyor.

Burada yer alan söz konusu teknoloji devleri dilerse temsilcilerini göndererek bizzat duruşmaya gitmeme hakkını kullanabiliyorlar. Zira daha önce Mark Zuckerberg Cambridge Analiytica davasında hakim karşısına çıkmış ve zor anlar yaşamıştı. Dört büyükleri kapsayan bu duruşma kapsamında neler olacağı, değişiklik yaşanıp yaşanmayacağı, neler konuşulacağı ve ne gibi değişikliklerin yaşanacağı gelecek günlerde ortaya çıkacak. Bugün gerçekleşen Kongre hakkında elde edilen bilgiler şu an için bu kadardır.

Antitrust yasası nedir?

Genellikle tüketicileri teşvik etmek için şirketlerin davranış ve organizasyonlarını düzenleyen yasa, haksız rekabeti önleyerek tek bir firmanın tekelleşmesine engel oluyor. Bu sayede monopol bir piyasanın olmasının önü açılıyor.


Facebook Messenger ekran paylaşım özelliğine kavuştuFacebook Messenger ekran paylaşım özelliğine kavuştu
Facebook Covid-19 medya okur yazarlığı kampanyasını Türkiye'den başlattıFacebook Covid-19 medya okur yazarlığı kampanyasını Türkiye'den başlattı
Facebook Sayfalar tasarımı değişiyorFacebook Sayfalar tasarımı değişiyor

PAYLAŞ