TCMB raporuyla kripto paraların riskleri listelendi            - Haberler - indir.com

TCMB raporuyla kripto paraların riskleri listelendi           

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 23 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-02 15:15:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Kripto Para

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan son açıklama ile kripto paralardaki riskler tek tek belirtildi. 

Türkiye'de kripto para sektörü yakından takip ediliyor ve milyonlarca yatırımcı bulunuyor. Bu durum çoğu zaman dolandırıcılık olaylarıyla gündeme gelse de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yayınladığı yeni bir rapor ile kullanıcıları kripto paralardaki riskler hakkında uyardı.

Bir kripto para borsası yanlışlıkla kullanıcılara bitcoin dağıttıBir kripto para borsası yanlışlıkla kullanıcılara bitcoin dağıttı

TCMB’den kripto para risk analizi!

TCMB’nin kripto para risk rapor, 9 farklı madde altında toplanmış durumda. Mevcut rapor Türkiye'de resmi olarak kripto paralara bakış açısına dair de pek çok önemli veri sunuyor. İşte raporda öne çıkan 9 başlık.

  1. Kripto para dünyası herhangi bir merkez tarafından yönetilmediğinden dolayı düzenleme ve denetim mekanizmasına sahip değil. Bu nedenle kontrol ve denetimin olmadığı bir alan, çeşitli mağduriyetlerin yaşanmasına adına risk taşıyor. 
  2. Yüksek oranda kripto para transferleri ile piyasalarda aşırı değişkenliklerin olması, yatırımcılar için ciddi riskler içeriyor. Kısa sürede yüksek zararlar yaşanabiliyor.
  3. Kripto paraların anonim bir yapıda olması, kripto paraların yasa dışı faaliyetlerde kullanılmasını kolaylaştırıyor. Vergi kaçakçılığı, kara para aklama ve terörün finansman edilmesi gibi pek çok faaliyet, kripto parayı cazip hale getiriyor.
  4. Kripto paraların kullanıldığı cüzdanların kaybolması, çalınabilmesi ya da kullanıcıların bilgisi dışında kullanılabilmesi mümkün.
  5. Sektör siber saldırılara ve internet korsanlarına karşı açık durumda.
  6. Transferler ya da kripto paralar ile yapılan işlemlerde herhangi bir geri döndürme ya da iade işlemi yapılamıyor. Bu nedenle yapılan hatalar ya da çeşitli suiistimaller, kullanıcıların mağdur olmasına neden oluyor.
  7. Düzenleme, denetleme ve bir merkez üzerinden yönetimi olmadığından dolayı kripto paraların güvenliği ve garantisi bulunmuyor.
  8. Tüm dünyada kabul görmeyen ve ödeme aracı kısıtlı olarak kullanılabilen kripto varlıklar, bu nedenle sürdürülebilirlik sorunu ile karşı karşıya.
  9. İşlem gücünün artırılması ve yeni kripto paraların piyasada yer alabilmesi adına yapılan madencilik faaliyetleri, yüksek elektrik tüketimlerine neden olarak küresel ısınmayı tetikliyor. 

TCMB tarafından hazırlanan rapor, kripto paraların en çok tartışılan alanlarına yönelmiş durumda. Mevcut rapor, kripto paranın ödeme aracı ya da benzer işlemlerde kullanılmasına Türkiye’nin çok uzak olduğunu da gösteriyor.


Kripto para yatırımcıları vergilendirilecekKripto para yatırımcıları vergilendirilecek

PAYLAŞ