TBMM’ye sunulan BTK 5G raporu: Mevcut internet altyapısının yetersiz - Haberler - indir.com

TBMM’ye sunulan BTK 5G raporu: Mevcut internet altyapısının yetersiz

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-20 13:31:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Dünyanın en önemli teknoloji konularından birisi olan 5G teknolojisi, özellikle Çinli şirketler başta olmak üzere birçok ismin yakından takip ettiği bir konu olarak geliştirilmeye devam ediyor. Çin merkezli Huawei şirketinin 5G teknolojisi üzerinde çalışmalarının sürdüğü biliniyor. Ülkemizin de bir süredir gündeminde olan 5G teknolojisi hakkında yeni bir gelişme yaşandı. İnternet altyapısının yetersiz olduğunu söyleyen BTK tarafından 5G raporu hazırladı. TBMM’ye sunulan söz konusu bu raporda önemli bazı noktalara da değiniliyor. Milliyet’ten Önder Yılmaz kaynaklı habere göre vatandaşlar TBMM Dilekçe Komisyonu’na 5G teknolojisine ilişkin sorular soruldu. Komisyonun konuyu ilettiği BTK, TBMM’ye göndermiş olduğu raporda mobil haberleşmenin gelişimi hakkında bazı detaylar verildi. Ayrıca altyapının artık günümüz şartlarına uygun olmadığını 5G noktasında atılması gereken adımlardan bahsedildi.

TMBB’ye 5G raporu sunuldu

Snapdragon 875G geliyorSnapdragon 875G geliyor

Söz konusu bu raporda şuandaki internet altyapısının yetersiz olduğu ifade edilirken, bunun çözümüne yönelik 5G bağlantı teknoloji olduğu ifade ediliyor. 5G diğer yandan 4G ile uyumlu olduğu için de daha fazla vatandaşın ihtiyacına yönelik olacağı aktarılıyor. Diğer yandan devletlerin güç mücadelesine tanıklık edeceği söylenen 5G teknolojisi ile beraber yaşanacak olan dönüşümle beraber önemli kazanımlarda elde edileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz yıldan beri Huawei ve ABD arasında yaşanan gerilimin en büyük sebeplerinden birisi olarak da Huawei’nin 5G altyapısında liderliğini ilan etmesine yönelik olduğu biliniyor.

İnternet kullanımlarının özellikle salgın döneminde daha da artması ile beraber altyapı yetersizliği de karşımıza çıkmış oluyor. İnsanların sürekli internet sağlayıcılarına hata, kopukluk, kesinti gibi sorunlar bildirmesi bu raporda da etkili olduğu gözüküyor. Vatandaşların gelen soruların cevap bulduğu rapora göre 2011 ve 2019 yıllar arsında mobil veri trafiğinin yüzde 138.7’ye çıktığı gözüküyor. BTK’nin verilerine göre bu rakamlar 5 yıl içerisinde çok daha fazla artış gösterecek ve talebe karşılık çözüm ise 5G teknolojisi olacak.

Raporda 5G teknolojisinin düşük gecikme süresi, yüksek hız ve ultra yoğun makineler arsında iletişimi sağlamak gibi temel 3 özelliğe sahip olacağı belirtiliyor. Bahsedilen bu teknolojinin sadece mobil internet kullanıcılarıan çözüm olacağı değil diğer yandan drone, sanal gerçeklik ve akıllı ev sistemleri için de oldukça önemli olduğu gözüküyor.


Oppo A72 5G performans testinde ortaya çıktıOppo A72 5G performans testinde ortaya çıktı
Oppo A72 5G Geekbench'te görüntülendiOppo A72 5G Geekbench'te görüntülendi

PAYLAŞ