Tasarımıyla Dikkat Çeken Quantum Bilgisayar - Haberler - indir.com

Tasarımıyla Dikkat Çeken Quantum Bilgisayar

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 5 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-20 20:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

CES 2019 fuarı kapsamında sergilenen en dikkat çekici teknolojik ürünlerden birisini IBM tarafından gördük. Q System One adına sahip 20-qubit’lik bu kuantum bilgisayar sunmuş olduğu performansın yanı sıra sahip olduğu tasarımıyla ön plana çıkmayı başarıyor. Kuantum bilgisayarların önümüzdeki nesillerde kullanılabilmesi için teknoloji markalarının bu yönlü çalışmaları olduğu biliniyor. Bu isimlerden olan IBM ise CES 2019 fuarı kapsamında Q System One adlı 20 qubit’lik kuantum bilgisayarını sergiliyor. Müze sergi üretici şirketlerinden olan İtalyan Goppion ile yapılan ortak çalışma ile IBM’ın bu bilgisayarına özel bir tasarım yapılmış durumda. Bu kapsamda cihazın oldukça etkileyici bir tasarıma sahip olduğunu sizlerde göreceksiniz.

IBM’in Yeni Kuantum Bilgisayarı

Kuantum bilgisayarlar nedir?Kuantum bilgisayarlar nedir?

IBM tarafından ifade edilene göre kuantum bilgisayarları özel yapan şeyin daha toplu ve düzenli olması ile nitelendiriliyor. Bu ekosistemin yönetici ismi olan Bob Sutor ise bu durumu şu şekilde ifade ediyor;”Bir araba hayal edin ve bu arabanın parçalarını farklı şekillerde yaysanız bile bu araç çalışacaktır, ancak bu karmaşık tasarım arabanın güzel görünmesinin önüne geçecektir” diyor. IBM’ın kuantum bilgisayarında ise tüm parçalar borisilikat camdan yapılmış durumda. Bilgisayarda yer alan iki kapak bulunuyor ve bu iki kapakta açılabiliyor. Bu sayede cam kabuk çıkıyor ve mühendisler tarafından arka bölümde yer alan soğutma parçalarına kolay bir şekilde erişilebiliyor. Özel tasarım olan bu cam kabuk IBM’in sıcaklığı kontrol etmesine destek sağlıyor.

Yapay zeka gelişimi için IBM yeni bir hizmet başlattı

Kuantum bilgisayarlar qubit olarak adlandırılan birimler ile çalışıyorlar. Günlük kullanmış olduğumuz bilgisayarlarda ise bitler olarak adlandırmalar görüyoruz. Kuantum bilgisayar modellerinde ise iki qubit biriminiz var ise 0-0, 0-1, 1-0 ve 1-1 gibi tüm seçenekler sağlanabiliyor. Bu kapsamda 300 qubitlik bir kuantum bilgisayarın işlem gücüne erişmek için 2.300 normal bite intiyaç duyuluyor.  



PAYLAŞ