Tarayıcıların kullanıcılardan topladığı 10 veri türü - Haberler - indir.com

Tarayıcıların kullanıcılardan topladığı 10 veri türü

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 28 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-23 14:00:00
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Donanım

İnterneti kullanımı sırasında kullanıcı verilerinin toplanması son yılların en büyük sorunlarından birisi. Her ne kadar kişiler bu aşamada bazı seçimler yapma şansına sahip olsa da teknik bilgisi yeterli olmayan kullanıcılar için bu durum çok daha büyük bir bilinmez. Üstelik gerekli önlemler alınmadığı durumlarda kullanıcı verilerinin alınmasına engel olmak neredeyse imkansız. Zira farklı yöntemlerle ele geçirilebilen kullanıcı verileri ve kişisel datalar, pek çok çalışmanın odak noktalarından birisini oluşturuyor. Peki, kişisel veri toplama işlemleri nasıl ve ne şekilde gerçekleşiyor? İşte tarayıcılar aracılığı ile toplanan 10 veri türü.

1. Donanım ve Yazılım

Tarayıcınız, donanımınız ve yazılımınız hakkındaki verileri toplar. Yazılım açısından, tarayıcınız işletim sisteminizi, IP adresinizi, tarayıcınızı ve tarayıcı eklentilerinizi kolayca tespit edebilir. Donanım noktasında ise CPU, GPU ve batarya hakkında bilgiler toplanır. Tarayıcınızın sızdığı donanım ve yazılım verilerinin ele alınmasını engellemek isteyenlerin ise bu aşamada bazı eklenti ve uygulamaları kullanması gerekiyor.

Microsoft, Edge dışında web tarayıcısı yüklemeye çalışanları uyaracak!Microsoft, Edge dışında web tarayıcısı yüklemeye çalışanları uyaracak!

2. Bağlantı Bilgileri

Tarayıcınız web ile bağlantınızı bilir. Bu bilgi IP adresinizi ve tarayıcı hızı gibi detayları içerir.

3. Coğrafi Konum

Belki de en önemli verilerden birisi olan coğrafi konum, nokta atışı tespit yapılmasını sağlar. Sadece ülke ve il bilgisi gibi genel coğrafi bilgiler değil, GPS koordinatlara kadar veri alınabilir. Tarayıcınızın konum verilerinizi sızdırmasını engellemek için sitelere erişim sırasında web proxy'si kullanabilirsiniz. Çok sayıda ücretsiz seçenek de mevcut. Eğer bu konuda farklı bir yöntem arıyorsanız tarayıcıların Google GeoLocation gibi hizmetleri kullanmasını önlemek için JavaScript'i devre dışı bırakmanız gerekir. Bu aşamada ise ücretsiz NoScript uygulaması ön plana çıkıyor.

4. Tarama Geçmişi

Daha çok reklam çalışmalarında kullanılan tarayıcı geçmişi, tarama verilerinin sürekli silinmesi halinde dahi kolayca alınabilir. Bu konuda 2018 yılında ortaya çıkan Google ve Chrome kullanıcı geçmişi bilgilerine yönelik çıkan haberler oldukça dikkat çekici.  

5. Fare Hareketleri

Kullanıcı verileri arasında bir diğeri ise fare hareketleri. Kullanıcıların fare hareketleri, sitelerde neler yaptığı ve hangi bölgelere tıkladığı kolayca tespit edilebilir durumda.

6. Cihazınızın Oryantasyonu

Özellikle akıllı telefonlarda yer alan jiroskoplarla, Fitness uygulamaları gibi alanlarda kullanılabilir. Bu veriler tarayıcınızda toplanır. Üstelik tüm bu özellikler ile birlikte tarayıcı verisi aracılığıyla fiziksel olarak kişilerin nerede olduğu, hatta telefonun masa, çanta veya cepte olup olmadığı dahi öğrenilebilir.

7. Sosyal Medya Girişimleri

Tarayıcınız, web’de gezinirken giriş yaptığınız sosyal ağlar hakkında bilgi toplar. Bu da yine reklam çalışmaları için önemlidir.

8. Yazı Tipleri ve Dil

Tarayıcınız, makinenize hangi yazı tiplerinin yüklendiğini ve işletim sisteminizde hangi dili kullandığınızı dahi kolayca tespit edilir.

9. Görüntü Verileri

Tarayıcınızı üzerinden resim yüklediğinizde, tarayıcı sizinle ilgili bilgi edinmek için dosyanın meta verilerini tarar. Meta veriler; konum, görüntü çözünürlüğü, dosyanın teknik özellikleri ve hatta fotoğraf çekmek için kullandığınız kamera modeli gibi bilgileri içerir. Bu açıdan sahip olunan fotoğraf makineleri dahi öğrenilebilir.

10. Teknik Bilgiler

Yukarıda yer alan verilere ek olarak, tarayıcınız web'e erişim şeklinizle ilgili çok miktarda teknik veri toplar. Bu veriler arasında dokunmatik ekran desteğin, Do Not Track (DNT) özelliğinin etkin olup olmadığını, ekran boyutu ve daha fazlasını içerir. Bu açıdan kullanıcılardan alınan 10 veri türü, başlıklar altında veri türlerinin öğrenilmesini sağlasa da bu konuda hedefe yönelik çok fazla verinin kullanıcılardan alınabileceği net olarak bilinmelidir.




İlgili uygulamalar
Galaxy S10 parmak izi tarayıcısında şartları değiştirecekGalaxy S10 parmak izi tarayıcısında şartları değiştirecek
Microsoft, tarayıcı uyarı konusunda geri adım attı!Microsoft, tarayıcı uyarı konusunda geri adım attı!
Android İçin 4 Hafif Tarayıcı UygulamasıAndroid İçin 4 Hafif Tarayıcı Uygulaması

Yeni Nesil İnternet Tarayıcısı Microsoft Edge Tanıtım Videosu


PAYLAŞ