SSD diskleri içerisinde bulunan SATA, PCle ve NVMe nedir? - Haberler - indir.com

SSD diskleri içerisinde bulunan SATA, PCle ve NVMe nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 36 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-11-26 16:30:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Donanım

Bilgisayarların vazgeçilmez parçalarından biri olan SATA, oldukça eski bir bağlantı türü olduğundan dolayı SSD'lerin hızını kısıtlıyordu. Bu teknoloji artık yerini yeni teknolojilere bırakıyor. Peki SSD diskler içerisinde bulunan SATA, PCle ve NVMe nedir? Arasındaki hız farkları nasıldır?

SSD diskleri içerisinde bulunan SATA, PCle ve NVMe nedir?

SATA, SSD'nizi bilgisayara bağlarken kullandığınız, en çok kullanılan ve en çok bilinen bir arayüzdür. SSD gibi flash belleklerin yanı sıra daha yavaş çalışan sabit diskler için oluşturulmuş AHCI protokolünü destekleyen SATA, transfer hızında birçok kullanıcı ve profesyoneller için oldukça yeterlidir. SATA 3 ile birlikte bu hız 150 MB/saniye ile 600 MB/saniye arasında değişebiliyor. PCle olarak adlandırılan PCI Express, SATA'dan sonra en yüksek bant genişliği sunan arabirim olarak kabul edilir. Giriş seviyesinde PCle SSD'ler bile, SATA 3.0 muadillerinden iki üç kat daha hızlı çalışabiliyor.

Samsung'dan Yeni Performans Canavarı Taşınabilir SSD GeldiSamsung'dan Yeni Performans Canavarı Taşınabilir SSD Geldi

Bunun sebebi olarak ise veri aktarımı için kullanılan kanal sayısının fazla olması gösteriliyor. Bu sayede günlük kullanım testlerinde çok bir fark görülmüyor. Her ne kadar kullanım amaçlarına etki etse de, bilgisayarın darboğazları yüzünden büyük hızlara ulaşması engellenebilir. NVMe ise PCle teknolojisi ile düşünülmüş ve daha sonra oluşturulmuştur. AHCI protokolünün yerini alan çok daha fazla verim sağlayan bir protokoldür. NVMe tabanlı depolama için optimize edilen komut ve tamamlama yolu sunan bu teknoloji, gerçek güce ulaşmak için belli üreticiler ile bir araya geldiği konsorsiyum tarafından oluşturulmuştur.


Samsung'un yeni SSD T5 modeli tanıtıldıSamsung'un yeni SSD T5 modeli tanıtıldı
Samsung dünyanın en yüksek kapasiteli SSD diskini tanıttıSamsung dünyanın en yüksek kapasiteli SSD diskini tanıttı
Western Digital Yeni Taşınabilir SSD Disklerini Sundu!Western Digital Yeni Taşınabilir SSD Disklerini Sundu!

PAYLAŞ