Spotify'dan Apple'a büyük suçlama! - Haberler - indir.com

Spotify'dan Apple'a büyük suçlama!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-16 04:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : İnceleme

Dünyanın en büyük dijital müzik dinleme platformu olarak hizmet veren Spotify, AB'de Apple şirketinden şikayetçi oldu. Spotify'ın CEO'su Daniel Ek tarafından yapılan açıklamalara bakıldığı taktirde, Apple şirketinin mobil uygulama mağazalarında kullandığı kuralların, Spotify ve diğer müzik uygulamaları üzerinde haksız rekabete yol açtığını iddia ediyor. Bu durum karşısında sessiz kalmayacaklarını AB'ye şikayet ederek tepkisini ortaya koydu. Ek tarafından açıklanan şikayet içeriğinde Apple'ın mağazası olan App Store'un "hem oyuncu, hem de hakem gibi davranarak diğer uygulama geliştiricilerini kasıtlı olarak dezavantaj altına aldığını" dile getiriyor.

Yapılan şikayetler incelendiğinde, Spotify ve diğer müzik hizmetlerinin Apple'ın ödeme sistemi üzerinden yapılan satın alma işlemlerinde yüzde 30'luk bir vergi ödemeye zorlandığı görülüyor. Bu durum karşısında Spotify kullanım ücretinde Premium üyeliğinin ücret durumu doğal olarak artırmak ve aynı zamanda Apple Müzik uygulamasının ücretlendirmesinden çok daha üzerine çıkarmak zorunda kaldıkları ortaya çıkıyor. Daha açık bir dille anlatmak gerekirse, Spotify yetkililerine göre, Apple şirketi, Spotify ve diğer uygulamaların karşısında adeta bir bekçi gibi durarak ve aynı zamanda rakip uygulamalar da geliştirerek haksız rekabet durumunu ortaya çıkarıyor. 

Spotify reklam engelleyenlere savaş başlattı!Spotify reklam engelleyenlere savaş başlattı!

Apple Haksız Rekabete Yol Açıyor

Dünyaca ünlü müzik indirme ve dinleme platformu Spotify, yaşanan bu durumu Apple'ın haksız rekabet yapmak istediği şeklinde nitelendiriyor. Bu durumu elbette ki olumlu düşünene yanı Apple'ın ücretlendirme sisteminin gayet uygun olduğunu düşünen kesim de var. Apple çalışma prensibi olarak dolandırıcılık durumuna karşı denetlemeler yapıyor. Bu da oldukça zaman alan bir işlem olarak görülüyor. Para birimi, vergi sorunları, DRM, kullanıcı gizliliği gibi konular Apple için önemli olup bu konularda titizlikle davrandığı iddia ediliyor. Yakın zamanda online içerik seyretme platformu Netflix, Apple'ın tüm uygulama içi satın alımlarını kaldırmıştı. Bu sayede firma iOS kullanıcılarından gelen tüm parayı alabiliyordu. Bu durum elbette ki bazı Apple kullanıcılarını kaybetmeye yol açtı. Spotify aslında Apple Store'da bulunan bazı uygulamalar gibi vergi kısıtlaması ile karşı karşıya olmayan uygulamalar ile aynı muameleyi görmeyi istiyor. Apple tarafından duruma baktığımızda Apple sadece sunduğu dijital hizmetlerden kesinti yapıyor yani fiziksel hizmetlerden herhangi bir pay almıyor. 

AB komisyonunda yer alan yetkililerden bir tanesi; Wall Street Journal gazetesine yaptığı açıklama ile, komisyonun Spotify tarafından yapılan şikayetleri değerlendirmeye alacağı ve standart işlemlerin uygulanacağını belirtti. Apple ise konu hakkında henüz resmi bir açıklamada bulunmadı. Spotify tarafından gelen bu haksız rekabet şikayetleri diğer müzik platformlarını cesaretlendirecek mi? sorusunu akıllara getiriyor. Şu an için henüz belirli bir durum söz konusu değilken yaşanan olaylar gelecek günlerde neler olacağı hakkında merak uyandırıyor. Yapılan suçlamalara sessiz kalmaması beklenen Apple, şu an resmi bir açıklamada bulunmadı. Yakın zamanda Apple tarafından da bir açıklama gelmesi bekleniyor. Fakat durum oldukça ciddi gözükürken, Spotify'ı son derece rahatsız ettiğini de gösteriyor.


Spotify, şarkı sanatçıların engellenmesine izin verecekSpotify, şarkı sanatçıların engellenmesine izin verecek
Spotify 2019'da En Çok Dinlenen Kadın Sanatçıları AçıkladıSpotify 2019'da En Çok Dinlenen Kadın Sanatçıları Açıkladı
Yepyeni Apple markalı iPad geliyorYepyeni Apple markalı iPad geliyor

PAYLAŞ