Spotify'dan Apple One'a haksız rekabet suçlaması - Haberler - indir.com

Spotify'dan Apple One'a haksız rekabet suçlaması

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-09-17 18:30:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Uygulama

Bildiği gibi, 15 Eylül tarihinde ABD'li şirket Apple’ın büyük tanıtım etkinliği ‘Time Flies’ gerçekleşti. Bir kısım kullanıcı iPhone 12 cihazları göremeyince hayal kırıklığı yaşamış olsa da yeni tanıtılan Watch 6 ile Watch SE ve iPad 8 ve iPad Air 4 büyük heyecan yarattı diyebiliriz. Ancak şirket sadece donanım tanıtmakla kalmayarak Fitness+ gibi bir uygulamanın yanı sıra Apple One adlı yeni paketini de duyurdu.

Tüm bu söz konusu yenilikler büyük bir kitle tarafından büyük bir heyecan ile karşılanırken bir kısım kullanıcıyı da sinirlendirmiş gibi duruyor. Etkinlik bittikten hemen sonra bir açıklamada bulunan Spotify, Apple’ı rekabete karşı uygulamalar ile suçlarken şirkete olan güvensizliğini ve hayal kırıklığını yeniden dile getirdi.

İşte Spotify tarafında yapılan açıklama!

Spotify cephesinden gelen açıklamayı çevirirsek karşımıza çıkanlar şu şekilde:

Bir kez daha görüyoruz ki, Apple piyasadaki dominant pozisyonunu ve adaletsiz uygulamalarını kullanarak kendi servislerini ön plana çıkarıyor. Bu şekilde hem rakiplerini dezavantajlı bir hale sokuyor hem de müşterileri farklı hizmetlerden mahrum bırakıyor. Biz, kontrol edilmezse geliştirici topluluğuna onarılamaz zararlar verecek olan ve hepimizin kolektif özgürlüğü olan dinleme, öğrenme, yaratma ve bağlanma haklarımızı tehdit eden bu rekabet engelleyici uygulamaları kısıtlaması için acil bir şekilde rekabet otoritelerine sesleniyoruz. 

 Her ne kadar Spotify açıklamada hangi servis veya ürünlerden bahsettiğini açıklamamış olsa da kolaylıkla Apple One’dan bahsettiği anlaşılabiliyor. Apple’ın bu yeni servisi şirketin sağladığı birçok uygulamayı bir arada daha uygun bir fiyata sunmayı hedefliyor. Bir araya gelen uygulamalar ise şu şekilde; Apple Arcade, Apple TV+, iCloud ve tabii ki Apple Music. Spotify cephesi, özellikle iOS cihazlarda birebir savaş halinde olduğu Apple Music’i de içeren bu paketi kendisine tehdit olarak görmüş olacak ki hızlı bir reaksiyon gösterdi.

Ancak buna benzer bir ‘şikayet’ Spotify tarafından ilk kez yapılmış değil.  Söz konusu şirket Mart 2019 tarihinde Apple’ın App Store'da yer alan bir uygulamanın gelirinin %30’unu almasını ve bunun iOS üzerinde bir tekel oluşturduğunu içeren bir yazılı şikayette bulunmuştu. Ayrıca son zamanlarda benzer eleştiriler ve şikayetler Microsoft ve Epic Games tarafından da yapıldı. Hatta Epic Games ve Apple şu anda karşılıklı olarak birbirleri ile davalı durumda.

Kullanıcıları her anlamda kendi ekosistemi içerisinde tutma yolunda çalışmalar yapan ve bu yönde adımlar atan Apple’ın bazı hamleleri ise bu şekilde Spotify gibi rakip firmalar tarafından farklı şekilde yorumlanabiliyor. Her iki tarafın da bu konuda yeni tutumlarının ne olacağını ve yaşanacakları ise zaman gösterecek.





PAYLAŞ