Geçtiğimiz günlerde halka arzı gerçekleşen sevilen müzik servisi Spotify, müziği daha kişiselleştirilmesine olanak sağlayan ve kullanıcıların sevdikleri müzikleri dinleyebilmesini sağlayan yeni güncellemesini ücretsiz versiyonla kullanıcılarına sunmuştu. Kullanıcılarına  her türden dinleyiciye hitap eden binlerce çalma listesi sunan Spotify bu alanda rakiplerinin önüne geçmek için elinden geleni yapıyor. Hazırladığımız çalma listelerini bazen sırf  ‘arkada çalsın’ diyerek bu listeleri dinliyoruz, kimi zaman da yeni çıkanları merak ettiğimiz için çalma listelerine göz atıyoruz. Bu listeler arasında en popüler olanlar ise her hafta yenilenen viral listeler oluyor.

Ülkelere göre değişiklik gösteren viral listelere göz atarken Türkiye’deki viral listelere göz atmak istedik ardından ‘Türkiye Viral 50’ isimli listeye göz attık. Karşımıza çıkan ilk şarkıya baktığımızda ise ‘Spotify’ın işleyişinde neler oluyor” sorusu bizleri oldukça düşündürdü.

Bu bağlamda ilginç bir durum dikkatimizi çekiyor. YouTube’da birçok videonun altına yorum olarak yazılan ‘Enes Abi Anamı ***’ cümlesi, Carry Potter tarafından şarkı olarak yorumlanmış ve bu şarkı da Türkiye Viral 50’nin ilk şarkısı listesine girmiş. Bu ilginç durum bir yana Carry Potter  YouTube’da 200 binden fazla takipçisi olan bir fenomen.  Böyle bir şarkı Türkiye’de en çok dinlenen listelerden birine, hem de ilk sıradan girebilmeyi nasıl başardığı konusu kafaları kurcalarken , prodüktörlerden yardım alınmayan ve herhangi bir değeri olmayan bir şarkının bu listeye nasıl girdiği ise merak konusu. Bu durum akıllara Spotify’ın herhangi bir açığı mı mevcut sorularını akıllara getirse de eğer kullanıcılar merak içinde bu şarkıyı dinliyorsa popüler kültürün yarattığı şarkıcıların bile yakın zamanda ülkemizde müzik kültürünü ne kadar zayıflattığını göreceğiz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir