Spotify, sanatçılara nasıl ödeme yapıyor? - Haberler - indir.com

Spotify, sanatçılara nasıl ödeme yapıyor?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 37 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-19 17:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Dünyanın en popüler müzik dinleme platformu olan Spotify, şarkıcılar için teklif ücretlerini nasıl ödediğine dair soruları cevaplayan bir web sitesi hazırladı. Loud & Clear adlı olan bu platform, sanatçılar tarafından hazırlanan bir dizi protestoyu takiben hayata geçirdi. 

Dünya genelinde 31 farklı şehirde son zamanlarda Spotify'da Adalet kampanyası başlatılmıştı. Müzisyenler ve Müttefik İşçiler Sendikası (The Union of Musicians and Allied Workers) uygulamanın daha şeffaf bir teklif politikası çizmesi gerektiğini dile getirirken, sonunda streaming servisi bu konuda bir cevap verdi. Spotify platformunun ödeme sistemini konu alan internet sitesi, perde arkasında kalan bir takım önemli sorulara netlik kazandırdı. 

Spotify Podcast yayımcıları için kazanç elde etmenin kapısını aralıyorSpotify Podcast yayımcıları için kazanç elde etmenin kapısını aralıyor

Spotify müzisyenlere ne kadar ödeme yapıyor?

Spotify’ın YouTube’da paylaştığı “Para Nasıl Akıyor?” isimli video, Loud & Clear adlı internet sitesinin öne çıkan verileri bulunuyor. Burada, sanatçıları kaç farklı şekilde gelir modelinin karşılandığını gösteren birkaç grafik vardır. Elde edilen verilere göre Spotify platformunda 870 sanatçı 2020 yılında dijital müzik yayıncılığından 1milyon dolardan daha fazla gelir elde ettiği tespit edildi. 

Bunlara ek olarak yine aynı raporlarda platformun yılda 50 bin dolardan daha fazla telif ücreti kazanan sanatçı sayının dört yılda yüzde 80 oranında artış gösterdiği fark edildi. 2017 yılında bu rakamlar sadece 7.300 iken, 2020’de 13.400’e yükseldiği vurgulandı. Spotify başkan yardımcısı Charlie Hellman da raporlarla ilgili konularını takipçileriyle paylaşmaktan geri kaldı. Platformun son yıllar içerisinde daha dikkat çekici bir tüketici deneyimine yatırım yaptığı dile getirilirken, daha başarılı bir programlama, yeni ülkelerde lansman ve çeşitli yatırımlarla sahip olduğu oyun herkes için daha da büyüyeceğine değinildi. Kendi gelirleri arttığında bunun sanatçıların gelirlerini de etkilediğini vurgulayan yetkili, kullanıcı deneyimi ile ilgili olarak ne kadar gelişirse daha fazla müzisyen bundan olumlu bir şekilde etkileneceği dile getirildi. 

Charlie Hellman, Spotify’ın gelecek yıllar içerisinde daha fazla şeffaflık sunmayı hedeflediği dile getirildi. Şirkete geldiği ilk günden bu yana sanatçı ve telif hakları konusunda gündelik olarak meselelerden biri haline geldiği dile getirilirken, müzik ekonomisinin nasıl çalıştığıyla ilgili olarak herkesin daha fazla netlik hakkında bilgi edinmesi gerektiği dile getirildi. Şirketin Loud & Clear ile bunu sağlayacakları ve şarkılarla aralarında soğukluğun da bu şekilde eriteceği dile getirildi. Son olarak ise şirket bu telif gelirinin direk olarak sanatçılara gitmediğini yüksek puntolarla dile getirdi. Gelirlerin yorumcu veya söz yazarına değil direk olarak hak sahiplerine, yani yapımcılara girmesi gerektiği dile getirdi. Sanatçıların bunun karşısında alacakları payların ise anlaşmadan anlaşmaya farklılık göstereceği de aktarılan bilgiler arasındadır. 

 


İlgili uygulamalar
Spotify, HiFİ kalitesini bu siteden ayırt edebilirsinizSpotify, HiFİ kalitesini bu siteden ayırt edebilirsiniz
Spotify'ın beğenilen şarkılar listesi yenileniyorSpotify'ın beğenilen şarkılar listesi yenileniyor
Spotify Türkiye'nin en çok dinlenen 8 kadın sanatçısını açıkladıSpotify Türkiye'nin en çok dinlenen 8 kadın sanatçısını açıkladı

PAYLAŞ